IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Китайският Google“ се е спрял на Geely за автомобилното партньорство

Съвместното дружество ще реконструира някои от съществуващите съоръжения за производство на автомобили на автомобилния концерн

09:45 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайският интернет концерн Baidu Inc планира да създаде компания за производство на интелигентни електрически превозни средства, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама източници. Производството ще се извършва в заводи, собственост на автомобилния производител Geely.

Baidu, водещата интернет търсачка в Китай, ще държи мажоритарен дял и абсолютното мнозинство по отношение на гласовете в новата компания.

Предприятието ще реконструира някои от съществуващите съоръжения за производство на автомобили на Geely, за да произвежда новите модели, с помощта на софтуер за автомобили от Baidu и инженерингово ноу-хау от Geely, съобщават източници на Ройтерс.

Компаниите водят преговори за използването на платформата на Geely за електрически автомобили за бъдещото разработване на продукти, казва един от източниците, който отказва да бъде идентифициран, тъй като разговорите са частни.

Baidu, която разработва технология за автономно шофиране и инфраструктура за интернет свързаност, не е отговорила веднага на искането за коментар. Geely отказва коментар.

Акциите на Baidu, листнати на Nasdaq, поскъпнаха с повече от 4%, след като Ройтерс докладва за плановете.

Ройтерс вече съобщи миналия месец, че Baidu обмисля да създава свои собствени електромобили и е провела разговори с Geely, Guangzhou Automobile Group Co Ltd и Hongqi на China FAW Group Corp Ltd за евентуално сътрудничество.

Конкурентът на Baidu Alibaba създаде съвместно предприятие за електрически автомобили с най-големия китайски автомобилен производител SAIC Motor Corp, докато китайският Didi Chuxing произвежда електромобили, предназначени за услугите за споделено пътуване с BYD.

Насърчени от успеха на Tesla Inc в комерсиализацията на електромобилите, интернет гиганти, включително Tencent Holdings Ltd, Amazon.com Inc и Alphabet Inc, също са разработили автоматични технологии или са инвестирали в стартъпи за интелигентни автомобили.

Базираната в Хангжу Geely, най-известният китайски автомобилен производител, благодарение на груповите инвестиции във Volvo Cars, Daimler AG и малайзийския Proton, разширява производството на електромобили. Акциите на основната ѝ листвана компания Geely Automobile, която има за цел да продаде 1,53 милиона автомобила тази година, поскъпнаха с над 10% в петък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още