IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два са сценариите за възстановяване на Княжевския лифт

Най-бързият възможен вариант е да стъпим в рамките на съществуващите стълбове, каза главният архитект на София

11:02 | 08.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Княжевският лифт може да бъде ремонтиран без промяна в плана за управление на Витоша и по съществуващото трасе. Това стана ясно на среща на кмета Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието, както и представители на спортното министерство и Столичния общински съвет. Главният архитект на София Здравко Здравков посочи по БНТ няколко възможни сценария за ремонта на Княжевския лифт без промяна в плана за Витоша.

Единият е лифтът да бъде възстановен в съществуващото трасе. Ако се налага удължаване на някое от на трасетата, едва тогава може да се пристъпи към изменение на плана за управление на парка.

Княжевският лифт от 30 години не функционира и очакванията на хората са той най-сетне да заработи. Собствениците на лифта не са присъствали на срещата вчера. Арх. Здравков каза, че това е била вътрешна среща, на която да се уточнят всички законови изисквания по отношение на плана за управление на Витоша.

"Най-бързият възможен вариант е да стъпим в рамките на съществуващите стълбове, това няма да изисква изработване на специализиран подробен устройствен план", поясни главният архитект. 

Направени са конструктивни обследвания на фундаментите, направени са предварителни проучвания, които са показали, че трасето може да бъде възстановено върху съществуващите фундаменти. При този сценарий може да се изготви документацията и започнат строителните работи до края на годината.

Друг сценарий предвижда промяна в стълбовете, такъв е и инициираният от собственика вариант. При него трябва да се измени Специализираният устройствен план, което изисква поне година и половина - две процедури, поясни арх. Здравков.

"Трябва да бъдат поставени правилно въпросите - кога и как искаме да се възстанови лифтът, искаме ли да се възстанови бързо, до края на годината или искаме ли този процес да продължи в следващите няколко години? Бързо може да стане възстановяването по първия вариант", подчерта Здравко Здравков.

Архитектът посочи, че не вижда желание да бъде възстановен лифтът от страна на собственика. „Как може всички ведомства да казват, че може да бъде възстановен лифтът, а собственикът да казва, че не може“, пита той. Водим малка битка да започнат конкретни действия, каза Здравков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още