IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се шансовете за икономически рестарт в САЩ

Вълненията около Капитолия, победата на демократите в Джорджия и пандемията могат заедно да стимулират борбата с неравенството

13:56 | 08.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

При нормални обстоятелства би имало един голям въпрос, който да доминира в главата на инвеститорите днес - след изумителната победа на кандидатите на демократите за Сената в Джорджия: какво означава този резултат за посоката на бъдещата икономическа политика.

Времената обаче изобщо не са нормални. Дебатът около метежа в Капитолия и евентуален импийчмънт на президента не просто изтласка икономическата политика от заглавията, но и заглуши мрачната новина, че почти 4 000 американци починаха от Covid-19 в сряда - втората най-висока дневна смъртност до момента, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Докато мъглата се разсейва, би било добре инвеститорите да се отдръпнат и да обмислят по-голямото значение на това. Същевременно те също трябва да помислят и за неравенството.  

Избраният за президент Джо Байдън прекара голяма част от последната година, обещавайки да се справи с дълбоките неравенства в богатството. Това не е изненада, като се има предвид, че това е ключова тема на демократите от много години или че данните за неравенството в САЩ изглеждат все по-гротескни.

През последните 30 години, както отбелязва доклад на Deloitte, делът на богатството, притежавано от най-богатите 10% от американците, е скочил от 61% на 70%, а за най-богатия 1% е нараснало от 17 на 26 на сто.

Още по-тревожно е, че „въздействието на Covid-19 върху неравенството в доходите в САЩ е такова, че преди да се подобри то ще се влоши още“, добавя Deloitte.

Доскоро изглеждаше малко вероятно една администрация на Байдън да може да направи каквото и да е, за да се справи с тази мрачна тенденция. В крайна сметка повечето фактори, които подхранват неравенството, са извън контрола на Белия дом, независимо кой седи в него.

Президентът не може лесно да създаде милиони стабилни работни места за средната класа, за да замести загубените от дигитализацията. Нито пък може да спре програмата на Федералния резерв за количествено облекчаване, която продължава да надува стойността на активите, държани от богатите, дори когато богатството на бедните домакинствата се свива относително.

Но сега е възможно да се появи шанс за промяна. Това е отчасти защото самият шок от пандемията и неотдавнашната политическа драма промениха господстващите представи за това какво е или не е нормално.

Всъщност би било полезно за инвеститорите да се запознаят отново с урок, очертан от историка от Станфордския университет Уолтър Шайдел във влиятелната книга от 2017 г. „Големият изравнител”. Въпреки че общества често стават по-неравни с течение на времето, подобни тенденции понякога се обръщат при моменти на рестартиране, породени от епидемии, държавен колапс или война.

Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
perin
преди 3 години
Войната намалявала неравенството, да бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Ползваният неправилен основен подход при емитиране на долари причинява неограничени щети.Пандемията COVID-19 е силен стимулатор за щети.САЩ пренебрегват съдбовна грешка. Правителството на САЩ взима заеми за да плаща щети. Ако не се допускаше пропуска при прилагане на долари, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.Вариантите са два:Първи: Лошата употреба на долари сътворява рецесия. САЩ са със заплаха за катастрофална криза. При създадените условия, САЩ са без шанс за успешен икономически рестарт.Втори: С подобрено емитиране на долари е възможно устойчиво развитие в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Лех Валенса 83-та рестартира Полша, получи кинти - нобелова награда.После?Сега бил банкрутирал.Restrat... Shut Down... Power Off
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
баа ми каа : " Това което някой сам си го напрай, никой друг не мое му го напрай!! " .... Те си беха тръгнали посока разпад, с Тромпета щеха се опитат да се задържат още известно време над водата, еми те не искат .... Е след кат не искат ние ко да напрайм ??? .... Остаа ме ги да си ебъът пyткaтaa лелинa и тва е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
а кога ше видим експроприация на експроприаторите ... ? с други думи кога ше изравним Гейтс , Сорос , Цукербърг... с американската средна класа ?Равенство , а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
**** = cep-то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
:)USSR = USAсере-то само се маа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
увеличаат им се шансовете за разпад 75 млн. гласували за Тромпета - излъгани, цел свет виде за ко стаа въпрос, т.е. шепа некролози праат квот си искат, организации на бунтове, ковидни кризи и прочее ... Са при Жо кат изнесат пак сичко у Чайна и страната им ше стане на чаркове, нема имат пари си приберат Демокрациите със самолетите върху тех от базите ..... и стаа кат Советскоиот Съюз, на 52 малки държавици ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Имате предвид икономически колапс, а не рестарт вероятно...Да шансовете за колапс са много по-големи сега отколкото преди 6 месеца...Неравенството ще бъде преборено като 1 000 000 $ = 1 $ = 0 суровини, продукти или услуги и проблемът е решен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Всики нехра рязко че спрат да крадат и че почнат да бачкат здраво за да се рестартира икономиката! Има ли друг вариант?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още