IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездата предпримач Джак Ма и звучният шамар на Пекин

Свободното изразяване на мнение в Китай не се толерира, дори и когато става дума за толкова емблематични лидери

16:16 | 08.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Милиардерът Джак Ма е рядка фигура в Китай: харизматичен предприемач, който свободно изразява мнението си.

Това свободно отношение направи съоснователя на Alibaba известен и извън родината му. Но също така изложи бизнес импертията му и самия Ма на огромен риск, пише CNN.

Проблемите започнаха още в края на октомври, когато Ма отправи критики към китайските регулатори на конференция в Шанхай. Докато компанията за финансови технологии на Ма Ant Group се подготвяше за най-голямото първично публично предлагане в света, той обвини властите в задушаване на иновациите и заяви, че банките в страната мислят като “заложни къщи“.

Отмъщението на Пекин беше бързо. В рамките на дни регулаторите отмениха IPO-то, но не преди да извикат на среща Ма и директорите на Ant. А в седмиците след това регулаторите наредиха на Ant да преструктурира по-големите части от компанията. Дори увеличиха контрола си върху Alibaba, която в момента е обект на антитръстово разследване.

Междувременно Ма не е виждан публично, откакто изнесе речта си в Шанхай – забележително отсъствие за човек, който обикновено няма проблем да е под светлината на прожекторите и чийто бизнес сега е изправен пред най-голямата си заплаха от години.

„Мисля, че има едно общо послание, което партията в действителност изпраща, и то е, че технологичните предприемачи могат да са най-бляскавите, най-харесваните публични личности, които Китай показва на света. Но няма личност, няма компания, която да е по-голяма от Китайската комунистическа партия“, коментира Рана Митър, професор по история и политика на модерен Китай в Оксфордския университет.

Много от анализаторите, следящи Китай, твърдят, че Ма вероятно се е спотаил, тъй като властите са насочили действията си срещу неговите компании, след като е разбрал намека, че не трябва да говори прекалено свободно.

Освен това не е необичайно Пекин да наказва строго известни китайски фигури, които се сблъскват с интересите на Комунистическата партия.

Суперзвездата и актриса Фан Бинбин например изчезна внезапно през 2018 г., преди да се появи отново година по-късно, за да се извини за скандал за укриване на данъци. А магнатът в областта на недвижимите имоти Рън Джъцян изчезна за няколко месеца, след като се предполага, че е отправил критики към начина, по който китайския президент Си Дзинпин се справя с коронавирусната пандемия. В крайна сметка той бе осъден на 18 години затвор по обвинения в корупция.

Личността Джак Ма

Бивш учител по английски език със скромен старт, Ма отдавна олицетворява икономическия просперитет и предприемачеството в Китай. Той изгради Alibaba в технологична империя на стойност 500 млрд. долара и натрупа лично богатство от повече от 50 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index.

С разрастването на компаниите му, Ма се превърна в приятелското лице на икономическия подем в Китай. Той често се срещаше с държавни глави – обядва с Барак Обама, направи си селфи с бившия британски премиер Дейвид Камерън, а миналата година година дори дари продукти за защита от Covid-19 по целия свят.

Стилът на Ма като директор на Alibaba също беше особено впечатляващ. Веднъж той изпя класиката от 50-те години „Unchained Melody” на сцената по време на конференция на компанията. Често се обличаше с различни костюми и се появяваше на различни събития с известни личности като Дейвид Бекъм и Никол Кидман.

На някакво ниво китайските власти харесваха факта, че Ма представлява една силна и бляскава версия на Китай, защото едно от нещата, които Китайската комунистическа партия смята за почти невъзможно, е да създаде такива меки сили в света“, твърди Митър.

Правителството насърчава растежа на собствените си технологични гиганти, включително на Alibaba, Ant Group, Tencent и Baidu, докато ограничава достъпа на големите им американски конкуренти. До голяма степен услугите на тези фирми са незаменими в Китай, когато става дума за дигитално общуване, развлечения, търговия и други.

Но властите в Китай все по-често виждат в това влияние риск за политическата и икономическата стабилност на страната. Ant Group например може да събира такси за отпускане на заеми, без да следва строгите разпоредби, с които се съобразяват търговските банки.

„Потискането на големите известни технологични предприемачи е част от по-големия процес на партията да си върне контрола и наистина да пренапише историята за това как китайските технологични иновации се случват само при обстоятелства, които партията ще позволи“, коментира Митър.

През последните месеци правителствените стъпки за овладяване на индустрията станаха по-очевидни. През септември Комунистическата партия публикува необичайно откровени насоки, които например призовават членовете на партията да „обучават частни бизнесмени да въоръжат умовете си със социалистическата идеология [на Си]“.

А миналия месец на икономическа конференция самият президент подсказа за удар по технологичните компании, като призова страната да засили антимонополните си усилия срещу онлайн платформите и да предотвратят „безпорядъчното разрастване“ на капитала.

В седмиците след това заръките бяха последвани. В допълнение към регулаторните изисквания към Ant Group и разследването на Alibaba, властите предупредиха други технологични лидери да не създават монополи и да не злоупотребяват с потребителски данни с цел печалба.

Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Джак *** е лицето на новия капитализъм на глобалистите т.е. на техния социализъм и той много добре показва какво се случва с някого, който не е съгласен с една престъпна организация, която управлява Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Как истинската държава се защитава от всякакви либерали.Дори и от тия, червиви с пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още