IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ намаляват за първи път от април

Липсата на нови назначения в частния сектор може да продължи в условията на ограничителни мерки

17:06 | 08.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възстановяването на пазара на труда в САЩ се забави през декември, бележейки първия спад на новооткритите работни места от осем месеца насам, тъй като нарастващите случаи с коронавирус застрашиха напредъка за икономиката, съобщава Bloomberg.

Наетите американци извън земеделието са намалели със 140 хил. спрямо предходния месец, а равнището на безработица остава непроменено на 6,7%, съобщиха от Министерството на труда в петък. Средната оценка в проучване на Bloomberg беше за увеличение на местата с 50 хил., а безработицата да е на ниво от 6,8%.

работни работни

Понижението до голяма степен отразява съкращаването на работни места в ресторантите и това може да продължи до първите месеци на управлението на Джо Байдън. Новоизбраният президент наследява икономика, която вече е с почти 10 милиона работни места по-малко в сравнение с преди пандемията.

В САЩ беше идентифициран новият щам на вируса, довел до нови или удължени блокади във Великобритания и Германия. Това означава, че липсата на нови назначения в частния сектор може да продължи до края на ограничителните мерки.

Темповете на наемане на работници ще се засилят, когато значителна част от населението бъде ваксинирана, но кампанията в САЩ върви по-бавно от планираното и потенциално това ще забави възстановяването.

През декември бяха регистрирани около 1,5 милиона нови случая седмично в САЩ, а смъртните случаи заради Covid достигнаха рекордни темпове, което накара някои щати да затегнат бизнес ограниченията, увеличавайки допълнително съкращенията.

Държавните ценни книжа отчетоха спад след данните за работните места, като доходността по 10-годишните облигации достигна около 1,10%, а доларът се повиши за кратко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още