IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как биотехнологиите влияят на земеделския сектор?

В края на 2020 г. имаме едни най-високите цени от 2012 г., която бе белязана от много слаба реколта и ниски добиви

17:08 | 08.01.21 г.
Как биотехнологиите влияят на земеделския сектор?

Земеделието в следващите около 20 години няма да зависи толкова от природните фактори. В момента най-големият конкурент на земеделието са биотехнологиите. Това заяви доц. Божидар Иванов, ръководител на Център за икономически анализи на селското стопанство (CAPA), в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Биотехнологиите ще се намесят и на пазара на месо в следващите години, в момента много се работи по това да се създава т.нар. изкуствено месо по лабораторен път. Всички тези иновации се превръщат в една от най-големите опасности за земеделието“, каза доц. Иванов.

По думите му влиянието на предходната година върху земеделския сектор в международен аспект не се различава от това, което се случи в цялата икономика. 

„Здравната криза през 2020 г. засегна потреблението на храни и може да се раздели на два етапа – първите месеци, когато основно бяха засегнати доставките на храни, защото бяха затворени ресторантите и хотелите. Вторият етап на кризата дойде след средата на годината, когато се наблюдаваше, че постепенно цените на растителната продукция тръгнаха на горе“, коментира гостът.

Той поясни, че в края на 2020 г. сме свидетели на едни най-високите цени от 2012 г., която бе белязана от много слаба реколта и ниски добиви.

„Годината ще се запомни с едни от най-високите цени за последните около 7 години. Цените на зърнените и маслодайните култури в световен мащаб от средатата на годината се повишават изключително динамично“, посочи гостът.

Доц. Иванов коментира, че при млякото и месото цените успяват засега да се задържат на равнищата от последните години, но не е убеден докога ще продължи това.

„Въпросът е от тук нататък дали тези цени на животновъдната продукция могат да устоят при увеличаването на разходите по изхранването и гледането на животните, които са основен компонент при формирането на крайната цена“, казва той.

Целия разговор вижте във видеот Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още