IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията възходящо въпреки слабите данни за работните места*

И трите основни индекса отъд Океана се насочват към седмичен ръст

18:01 | 08.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват сесията в петък с ръст въпреки обявените данни, според които американската икономика неочаквано е загубила работни места миналия месец, предава CNBC. Wall Street е напът за приключи първата борсова седмица за 2021 г. възходящо.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 10,05 пункта и достига ниво от 31 048,60 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,46% до ниво от 3821,33 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite постига ръст от 0,86% до равнище от 13 177,85 пункта.

Секторите на недвижимите имоти и на стоките, които не са от първа необходимост, прибавят по над 1% към стойността си и тласкат S&P 500 нагоре. Книжата на Tesla поскъпват с над 4%, достигайки исторически връх, и подкрепят Nasdaq.

Американската икономика е изгубила 140 хил. работни места през декември, съобщи министерството на труда. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха ръст с 50 хил. работни места.

Неочакваният спад на заетостта се случва на фона на ръста през последно време на случаите на COVID-19 в страната, който принуждава щатските и местните власти да наложат отново по-строги мерки за смекчаване на пандемията. Над 21,5 млн. случая на коронавирус са потвърдени в САЩ до момента, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Адам Крисафули, основател на компанията Vital Knowledge, коментира, че по-слабите от очакванията данни за пазара на труда увеличават възможността за нова държавна помощ от администрацията на избрания за президент Джо Байдън.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от 20 март м. г. насам, преминавайки прага от 1,1%. Доходността по 30-годишните американски облигации също отбелязва ръст до ниво от 1,878%.

В четвъртък основните индекси отвъд Океана записаха рекорди. Dow и S&P 500 за първи път завършиха търговията над съответно 31 хил. пункта и 3800 пункта, а Nasdaq Composite също премина прага от 13 хил. пункта за първи път.

С ръстовете в петък Dow и S&P 500 се насочват към четиридневна печеливша серия. И двата индекса постигат ръст от над 1% от началото на седмицата заедно с Nasdaq.

Тази седмица Конгресът потвърди избора на Джо Байдън за президент на САЩ, а демократите спечелиха две ключови надпревари за Сената в Джорджия, засилвайки надеждите на Wall Street за нови фискални стимули. Снощи президентът Доналд Тръмп за първи път призна, че новата администрация ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Гари Склосбърг, глобален стратег в Wells Fargo Investment Institute, очаква, че движенията на пазарите през последно време ще се засилят при ръст на корпоративните печалби тази година.

„Смятаме, че част от оптимизма ще се изрази в известна степен в подобрен ръст на печалбите и може би пазарът взема предвид това през последно време, но все пак според нас това дава на пазара известна добавена скорост“, отбелязва Сколсбърг.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нараства с 0,29% до 90,08 пункта. Еврото поевтинява с 0,33% до 1,223 долара, а паундът губи 0,04% от стойността си до 1,356 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,12% до 103,92 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола достига 11-месечен връх и е напът за постигне седмични ръстове, подкрепена от обещанието на Саудитска Арабия да намали добива.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,05 долара до 55,43 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре със 78 цента до 51,60 долара за барел. И двата контракта са напът да запишат седмични ръстове от над 6%.

Американските фючърси върху златото губят 1,2% от стойността си и достигат ниво от 1890,30 долара за тройунция.

*Инфорацията е актуална към 17,15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още