IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

App Store е генерирал 64 млрд. долара брутни приходи за 2020 г.

Показателят е нараснал с 28% спрямо година по-рано, сочи анализ на CNBC

18:11 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Магазинът за приложения на Apple – App Store, е генерирал над 64 млрд. долара брутни приходи от продажби през 2020 г., сочи анализ на CNBC.

Това е над сумата от 50 млрд. долара за 2019 г. и 48,5 млрд. долара за 2018 г. от предходните анализи на компанията. Данните предполагат, че по време на пандемията от Covid-19 ръстът на приходите на App Store се е засилил значително, след като хората останаха затворени у дома и похарчиха повече за приложения и игри, на които отделят повече време.

По данни на CNBC приходите на App Store са нараснали с 28% през 2020 г. спрямо 3,1% през 2019 г.

App Store е основна област на растеж за компанията. Резултатите му се отчитат като част от тези на подразделението за услуги на Apple, което за фискалната 2020 г. има 53,7 млрд. долара приходи от продажби. Периодът завърши през септември.

Средствата, които Apple генерира от App Store, се превърнаха в опорна точка за критиците на Apple, които твърдят, че компанията има твърде голяма пазарна мощ в тази област. Apple прибира 30% от дигиталните приходи от продажби през платформата си, с някои малки изключения. Наскоро тя направи промени по тази структура на таксите и вече взима само по 15% дял от компаниите, които генерират под 1 млн. долара в App Store годишно.

Една от подкомисиите към Конгреса на САЩ миналата година установи, че Apple има монополна власт над дистрибуцията на приложения за iPhone, а според нея това дава на Apple огромна печалба.

Същевременно Epic Games съди Apple във връзка с конкуренцията. Разработчикът на игри иска да избегне плащането на 30% дял от приходите си на Apple от игрите си за iPhone, като смята, че подобна такса е несправедлива. Apple пък твърди, че App Store не е монопол и в момента се бори с обвиненията на Epic Games в съда.

Компанията на Тим Кук не разкрива колко са приходите на App Store годишно. Вместо това от 2013 г. през януари Apple обявява колко е платила на разработчиците, откакто е създала магазина за приложения през 2008 г.

Чрез използването на тези данни е възможно да се следи горе-долу колко са приходите на компанията от App Store на база на средствата, платени от фирмата на разработчиците във всяка една година. Според прессъобщение от тази сряда, Apple е платила на разработчиците си 200 млрд. долара от 2008 г. насам, или с 45 млрд. долара спрямо сумата, която обяви през януари 2020 г. Ако това е равно на 70% от приходите от App Store, тогава платформата е събрала 64 млрд. долара приходи миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още