IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Трябва да има доверие в изборния процес*

Държавният глава провежда консултации за предстоящите избори с извънпарламентарно представените партии

11:53 | 10.01.21 г. 3
<p>
	<em>Румен Радев. Снимка: Президентство на РБългария</em></p>

Румен Радев. Снимка: Президентство на РБългария

Целта на консултациите,които провежда президентът с извънпарламентарни формации, е най-вече с обединени усилия да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори. Този коментар направи държавният глава Румен Радев по време на срещата си с представители на новата формация "Републиканци за България", водена от бившия член на ГЕРБ и дясна ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов.

Целта е  на първо място да се запази здравето на българските граждани, да се гарантира тяхното право на вот и от изключителна важност е да има доверие в изборния процес, обясни Радев, цитиран от БНР.

По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

От своя страна лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов посочи, че е изключително тревожно, че няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните права, за да упражни правото си на гласа.

„След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт“, изтъкна Цветанов.

Консултациите на Румен Радев с извънпарламентарно представени политически формации продължиха със среща с „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ).

Според лидера на партията Румен Петков приемливите дати за провеждане на парламентарните избори са 15-16 май, допълва БТА.

Според Петков трябва да има прецизиране на понятието "удължен изборен ден". Той предлага стартиране на изборния процес на 15 май в седем сутринта, прекратяване в 19.00 часа, подновяване на другата сутрин в седем и окончателно приключване на изборния процес на обяд, което ще даде възможност избирателните комисии да приключат работа в светлата част на деня и да не са преуморени.

Датите 15 и 16 май ще създадат предпоставки за по-малко хаос в изборния процес, допълни той. Според президента Румен Радев трябва да е ясно как ще бъдат запазени гласовете на хората, ако изборите се проведат в две дати.

Вече има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи на първо място гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са в карантина и изолация; гарантиране правото на избор на нашите сънародници зад граница в условия на пандемия, където има държави с редица ограничения чрез дистанционно гласуване по пощата.

Това заяви президентът Румен Радев по-късно, по време на среща с представители на ПП "МИР" като част от кръга консултации с извънпарламентарни политически формации.

* Информацията е допълнена с изявленията на Румен Радев по време на срещата си с ПП "МИР"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Алоооу , Митев ... друга грамофонна плоча нямаш ли бе ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на левове причинява неограничени български щети.Със злокобната процедура (независимо как се провеждат избори и кой ръководи правителството) е с нарастващи щети.Вариантите са два:Първи: Лошата употреба на пари сътворява рецесия. Пандемията COVID-19 е силен стимулатор за щети. При създадените условия, при по-пълно прилагане на демокрация е с увеличени обществени трудности. Актуална е заплаха за катастрофална криза.Втори: За устойчив обществен благодат е необходимо прекратяване на опасност от пари.С подобрен основен подход да се емитират пари е възможно устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
BoLeto
преди 3 години
Промените в Изборния кодекс са необходимост от години, дано този път има успех и най-вече резултат. Исканията на Републиканците са обосновани, конкретни и ясни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още