IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошият президент на всички времена ли е Тръмп?

В 7-минутно видео на фона на драматична музика Арнолд Шварценегер осъжда нахлуването в Капитолия възможно най-остро

13:48 | 11.01.21 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Най-големият страх на политиците е просто да бъдат прогонени от народа си. Да бъдат прокудени с опустошителната присъда, че са „извън времето“, т.е. напълно излишни. Например бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер  винаги се опасяваше от това. Вероятно и българският премиер Бойко Борисов. В САЩ десет дни преди вече фиксирания край на мандата и няколко дни след бунтовете в Капитолия се водят дискусии за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Днес демократите, които наскоро спечелиха изборите в Сената, възнамеряват да започнат процедура за импийчмънт в Камарата на представителите на САЩ, втори опит за отстраняването на президента. Единственото обвинение: „подбуждане към бунт“. С разпалена реч Тръмп е подбудил своите поддръжници към акт на насилие.

Най-късно до сряда също трябва да се гласува евентуална забрана на Тръмп да заема каквито и да е било държавни постове. Дори все повече републиканци в парламента обръщат гръб на държавния глава и призовават за оставката му - малко късно с оглед на вредата на демокрацията, която той нанесе.

Арнолд Шварценегер формулира особено красноречиво обвинение. Тръмп е „неуспешен лидер" и ще „остане в историята като най-лошия президент на всички времена", каза бившият актьор звезда, който бе и губернатор на щата Калифорния от страна на републиканците.

В седемминутното видео на фона на драматична музика Шварценегер осъжда нахлуването в Капитолия възможно най-остро. Нападателите „стъпкаха принципите, на които е основана страната ни". 

Бившият губернатор разказва доста открито и своята лична история - че е видял в детството си как „разбитите мъже се опитваха да удавят в алкохол вината си от Втората световна война" и така са се ожесточавали. Баща му е бил нацист, биел го в пияно състояние и е плашил майка му, разказва Шварценегер.

А предупреждението за това какво може да се случи, ако демокрацията се срине, какво могат да причинят войната и страданията, е последвано от много патриотичен призив към американците: Актьорът от "Терминатор" ползва добре познат филмов реквизит, меча от филма "Конан Варваринът". Точно както този меч била и демокрацията: колкото повече го бият и закаляват в огъня, толкова по-силен става.

Тръмп направи опит за преврат, „като заблуждаваше хората с лъжи“, каза Шварценегер в речта си: „Трябва да се възстановим заедно от току-що случилата се драма. Като американци трябва да се излекуваме“. Но ако цитираме Уилям Съмърсет Моъм, един от най-известните и най-високоплатени западни писатели през 30-те години на XX век, то би трябвало да знаем:„ Времето е добър лекар, но лош козметик“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
не ми требват твойте 2к ... въпреки че ме блазни малко , ама не ... купи си с тех 2 анцуга , 2 чифта маратонки , 5 фланелки , нещо за ставите да гълташ една година и след това ела да се упражняваш върху послание на бат Арни ...google --> Lee Marvin Haney --> 1.680.000 резултатаgoogle --> Arnold Schwarzenegger --> 55.500.000 резултатали хейни сигурно общо нема толкова гледания из мрежата колкото това обръщение на Арни е събрало за няколко часа - 3.991.000 . барем да го беше гледал и тогава да коментираш . има 62.000 коментара под него , зачети се ... един от тях е ...Насилието е последното убежище на некадърниците. - Айзък Азимов ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 3 години
За какво кукловодите слагат човек без мозък в Белия Дом?---тоя въпрос и аз го питам от 2016 насам.. и отгоров няма! Може би тестваха нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
само изпуснах кво общо има бат арни с бил гейтЗ ? въпреки че като кажеш майкрософт, аз се сещам и за пол алън :))) чат пат и за веселяка баумър :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
PS Ти май си пропуснал обявяването на краят на историята? Спиш ли?------------------------------------------------------------------------------Историята мое да свършва за Сашево и тя очевидно приключва, но иначе история винаги ше има докат има двуноги Тиквоний, кат няма човеци тогава и истории повече няма има ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"... Историята помни такива като ..."Що бе , има и копърки дето влизат в историята ... : ))) ..."Германският военен министър: Трябва да постигаме разбирателство с Русия от позицията на силата... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Само нeaндерталците се интересуват от история. Всеки гледа само собствения си arse. И така трябва да е - какви са тез Си Дзипиновци, Хитлеровци, хеле па Орбановци? PS Ти май си пропуснал обявяването на краят на историята? Спиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 10
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на долари причинява неограничени щети.По собствена воля, чрез пренебрегване на лошата употреба на долари Президентът на САЩ Тръмп подсигури своя провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Срив със 7% на акциите на Туитър на Уолстрийт след блокирането на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
пфа, Тромпета ще е НАЙ-Добрият в тяхната мижава история дет съществува от оня ден .... Историята помни такива като Тръмп, Орбан, Путин, Си Дзинпин, Ботев, Левски, Т. Живков, цар Симеон I, Наполеон, Сталин, Хитлер .... Историята не помни Соломон Паси, Обонго, Клинтъница, Иван Костов, оня на ЕС пияницата даже името не му знам вече, Ренци, Оланд ...... Тва помни историята щот тя е от паметта на хората не на новините ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
ми щото мозък не им требе ... *** им требе , че не създава проблеми ... справка Плевелиев .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още