IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошият президент на всички времена ли е Тръмп?

В 7-минутно видео на фона на драматична музика Арнолд Шварценегер осъжда нахлуването в Капитолия възможно най-остро

13:48 | 11.01.21 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Най-големият страх на политиците е просто да бъдат прогонени от народа си. Да бъдат прокудени с опустошителната присъда, че са „извън времето“, т.е. напълно излишни. Например бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер  винаги се опасяваше от това. Вероятно и българският премиер Бойко Борисов. В САЩ десет дни преди вече фиксирания край на мандата и няколко дни след бунтовете в Капитолия се водят дискусии за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Днес демократите, които наскоро спечелиха изборите в Сената, възнамеряват да започнат процедура за импийчмънт в Камарата на представителите на САЩ, втори опит за отстраняването на президента. Единственото обвинение: „подбуждане към бунт“. С разпалена реч Тръмп е подбудил своите поддръжници към акт на насилие.

Най-късно до сряда също трябва да се гласува евентуална забрана на Тръмп да заема каквито и да е било държавни постове. Дори все повече републиканци в парламента обръщат гръб на държавния глава и призовават за оставката му - малко късно с оглед на вредата на демокрацията, която той нанесе.

Арнолд Шварценегер формулира особено красноречиво обвинение. Тръмп е „неуспешен лидер" и ще „остане в историята като най-лошия президент на всички времена", каза бившият актьор звезда, който бе и губернатор на щата Калифорния от страна на републиканците.

В седемминутното видео на фона на драматична музика Шварценегер осъжда нахлуването в Капитолия възможно най-остро. Нападателите „стъпкаха принципите, на които е основана страната ни". 

Бившият губернатор разказва доста открито и своята лична история - че е видял в детството си как „разбитите мъже се опитваха да удавят в алкохол вината си от Втората световна война" и така са се ожесточавали. Баща му е бил нацист, биел го в пияно състояние и е плашил майка му, разказва Шварценегер.

А предупреждението за това какво може да се случи, ако демокрацията се срине, какво могат да причинят войната и страданията, е последвано от много патриотичен призив към американците: Актьорът от "Терминатор" ползва добре познат филмов реквизит, меча от филма "Конан Варваринът". Точно както този меч била и демокрацията: колкото повече го бият и закаляват в огъня, толкова по-силен става.

Тръмп направи опит за преврат, „като заблуждаваше хората с лъжи“, каза Шварценегер в речта си: „Трябва да се възстановим заедно от току-що случилата се драма. Като американци трябва да се излекуваме“. Но ако цитираме Уилям Съмърсет Моъм, един от най-известните и най-високоплатени западни писатели през 30-те години на XX век, то би трябвало да знаем:„ Времето е добър лекар, но лош козметик“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
какво ли не прави парата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
mrynmryn
преди 3 години
Бат арни, който се продаде за 1 веган филм? Малко е тъпо да го дават за пример, да не говорим, че има и други срамни моменти в кариерата си и отдавна е загубил уважението на много хора във фитнес индустрията. Вече е по-скоро в категория "селфи материал", да се щракат по експота, но не и да му искат мнението за нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още