IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът спира даренията за депутати, отказали да потвърдят избирането на Байдън

Такива мерки взимат Marriott, федерация от 36 компании за здравни грижи и други

12:00 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата хотелска компания в света Marriott International Inc, както и федерацията на независимите компании за здравни грижи Blue Cross Blue Shield Association (BCBSA) обявиха, че прекратяват даренията си за американските депутати, които гласуваха срещу утвърждаването на Джо Байдън за следващ президент миналата седмица.

„Взехме предвид разрушителните събития в Капитолия, които подкопаха законните и честни избори, и ще замразим политическите дарения от нашия Комитет за политическо действие за тези, които гласуваха срещу потвърждаването на изборите“, каза говорителката на Marriott Кони Ким, цитирана от Ройтерс.

От своя страна BCBSA – федерация от 36 компании, които осигуряват здравни грижи за един от всеки трима американци, посочи, че ще „прекрати даренията за тези законодатели, които гласуваха за подкопаването на демокрацията“ в светлината на „насилствената шокираща атака“ срещу Капитолия.

Петима души загинаха по време на щурма на Конгреса, сред които и полицай. Причина станаха привържениците на президента Доналд Тръмп, които – подстрекавани от него, нахлуха в сградата на Конгреса. Демократите в Камарата на представители възнамеряват да започнат процедура по импийчмънт.

Междувременно банка JPMorgan Chase също посочи, че замразява даренията от своята комисия за политически действия за най-малко шест месеца, тъй като „фокусът на бизнес лидерите, политическите лидери и обществените лидери в момента трябва да е върху управлението и предоставянето на помощ за тези, които отчаяно се нуждаят от нея в момента“.

От Citigroup Inc също посочват в бележка, видяна от Ройтерс, че са направили анализ на законодателите против потвърждаването на резултатите от Избирателната колегия на САЩ и са установили, че са предоставили 1000 долара за кампанията на републиканския сенатор Джош Хоули, който също гласува срещу резултатите.

„Искаме да ви гарантираме, че няма да подкрепяме кандидати, които не уважават върховенството на закона“, заяви Канди Улф, ръководителка на звеното за международни държавни отношения на Citi. Тя заяви също, че банката замразява даренията си през тримесечието.

Говорител на Walmart заяви, че компанията прави преглед след всеки изборен сезон, за да се „проучи и коригира“ своята стратегия за политически дарения. Търговецът на дребно ще вземе предвид събитията от миналата седмица срещу Капитолия в процеса по предоставяне на дарения, заяви още той.

Други компании, сред които и Ford Motor Co, посочват, че все още не са решили дали да правят промени в политиката си на дарения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още