IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай се възстанови през декември

Увеличението беше подкрепено от цените на храните, които отбелязаха ръст от 1,2%

13:38 | 11.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителската инфлация в Китай се възстанови през декември, след като спадна на отрицателна територия през предходния месец за първи път от 11 години, показват данните, публикувани от Trading Economics.

Официалният индекс на потребителските цени в Китай (CPI) нарасна до 0,2% през декември спрямо година по-рано, от минус 0,5% през ноември, сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро. Повишението е по-голямо от очакваното от икономисти, анкетирани от Blomberg, които прогнозираха покачване до нула процента.

китай китай

Отчитането през ноември беше най-ниското ниво от октомври 2009 г., когато инфлацията също достигна минус 0,5%.

„В навечерието на Нова година и празника на пролетта потребителското търсене се увеличи и разходите също се увеличиха“, каза Донг Лиджуан, старши статистик в националната статистика. В същото време по-високите разходи за фураж оказват натиск върху цените на месото.

Ускорението на инфлацията беше подкрепено от цените на храните, които отбелязаха ръст от 1,2% през декември в сравнение с година по-рано, обрат от 2% спад през ноември.

Цената на свинското месо - основно месо за китайските потребители, се покачи с 6,5% през декември в сравнение с ноември, спрямо спада от 6,5% месец по-рано. В сравнение с година по-рано цените на свинското месо все още са надолу с 1,3%, но това е силно увеличение от 12,5-процентовия  спад през ноември.

Основната потребителска инфлация в Китай, изключваща храните и енергията, възлиза на 0,4% през декември спрямо 0,5% през ноември.

Инфлацията при цените на нехранителните стоки се е ускорила до нула на сто през декември на годишна база, в сравнение с минус 0,1% през предходния месец.

Цялостната икономика на Китай продължава да се възстановява от въздействието на коронавируса, като растежът през третото тримесечие се ускорява до 4,9% спрямо година по-рано, в сравнение с 3,2% през второто тримесечие и след свиване от 6,8% през първото тримесечие .

Сега се очаква Китай да бъде единствената държава от Г-20, която ще покаже положителен темп на икономически растеж през 2020 г. Международния валутен фонд прогнозира той да бъде с 1,9%, а Световната бака очаква разширяване от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още