IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

easyJet си подсигури нов 5-годишен заем, гарантиран частично от държавата

Компанията ще продължи да следи ликвидната си позиция и ще предприеме и допълнителни действия при необходимост

15:17 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската авиокомпания easyJet увеличи ликвидността си чрез нов петгодишен заем в размер на 1,87 млрд. долара, подкрепен от частична гаранция от Великобритания. Това спомага за облекчаване на притесненията относно финансите на компанията, тъй като пандемията значително сви пътуванията, предава Ройтерс.

Подобно на повечето европейски авиокомпании затрудненият превозвач се надява на възстановяване тази пролет. Най-големият му пазар обаче – Великобритания, остава блокиран и полетите се очаква да останат на минимални нива още няколко месеца.

easyJet заяви, че новият кредитен механизъм подобрява дълговия ѝ профил. Компанията планира да погаси и анулира напълно изтегления револвиращ кредитен механизъм от 500 милиона долара и срочни заеми от около 400 милиона лири (540 милиона долара) през първото тримесечие.

За да оцелее досега в пандемията, easyJet съкрати 4500 служители, поиска кеш от акционерите и продаде десетки свои самолети. Компанията не изключва и по-нататъшни действия в зависимост от динамиката на пандемията.

"easyJet ще продължи да преразглежда редовно ликвидната си позиция и ще продължи да оценява допълнителни възможности за финансиране, ако възникне необходимост", посочват от авиокомпанията.

Новият заем в размер на 1,87 милиарда долара е отпуснат от група банки и е подкрепен от гаранции, предоставени от схема на британското британско експортно финансиране, която включва някои ограничения около бъдещи плащания на дивиденти.

Други компании, засегнати от ограниченията за пътуване заради коронавируса, включително британските Rolls-Royce и British Airways, собственост на IAG, също използваха гаранциите за експортно финансиране на Обединеното кралство.

easyJet заяви, че изплащането на по-краткосрочния дълг ще "освободи" редица самолетни активи, като допълнително ще укрепи баланса на превозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още