IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от земеделските стопанства у нас са изчезнали за 10 години

Рязко е намалял и броят на личните стопанства, сочат неофициални данни

17:08 | 11.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 60% от земеделските стопанства в страната са изчезнали за последните 10 години. Това сочат предварителните данни от преброяването им, обясни по БНР Николай Маринов от главна дирекция "Земеделие" в Министерство на земеделието и горите (МЗХГ). 

"Земеделските стопанства, които бяха анкетирани, са над 200 хиляди. От тях около 130 хиляди земеделски стопанства се оказа, че са действащи. При предишното преброяване бяха около 360 хиляди", каза Маринов.

Тенденцията обаче е към увеличаване на обработваемите площи и запазване броя на животните, което означава, че стопанствата у нас се окрупняват и едрото земеделие е в ръцете на много по-малко фермери.

По все още неофициални данни рязко е намалял и броят на личните стопанства, което вероятно се дължи на завишените изисквания за биосигурност или на това, че хората крият информация за животните, отглеждани в "задния двор".

Официални данни от преброяването се очакват през март.

Онлайн преброяването на земеделските стопанства в страната беше проведено през септември миналата година. Земеделските стопани имаха възможност да предоставят данните онлайн, с помощта на уеб базирано приложение и попълване на електронен въпросник.

Целта на преброяването е формирането на обобщена и изчерпателна информация за броя, типа и размера на земеделските стопанства.

Наличието на статистически данни, съпоставими с тези на останалите държави членки относно структурата на земеделските стопанства, е важно за определяне развитието на Общата селскостопанската политика. Преброяването помага да се определят насоките за развитие на българското земеделие и е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет.

Преброяване на земеделските стопанства се прави в европейските страни членки на всеки десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Както е тръгнало с тоя ЕС и ГЕРБ, Андрешко ще е пак актуален
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
а вие какво очаквахте ... ?! избихте птици , крави , овце , кози ... сега и пчелите избивате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още