IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокирането на Тръмп може да изтрие милиарди от капитализацията на Twitter

Акциите на компанията понижиха стойността си със 7% в предварителната сесия

16:06 | 11.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Graeme Sloan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Цената на акциите на Twitter се сви със 7% в предварителната сесия, като е напът да изтрие около 2,5 млрд. долара от пазарната капитализация, след като социалната мрежа окончателно спря акаунта на американския президент Доналд Тръмп, предава Ройтерс.

Понижението беше отбелязано, след като през уикенда част от републиканците разкритикуваха отстраняването на един от най-следените участници в социалната мрежа, а трейдърите посочиха, че случващото се вероятно ще подхрани призивите за по-голяма регулация на големите технологични компании.

Акаунтът на Доналд Тръмп има повече от 88 млн. последователи и е ретуитван милиарди пъти.

„Тръмп има множество и много лоялни последователи, а всички те ще изчезнат, ако на Тръмп му бъде перманентно забранено да публикува“, коментира Андреа Чиконе, ръководител стратегии в TS Lombard.

Миналата седмица и други социални мрежи, включително Facebook, побързаха да наложат подобни забрани на настоящия президент след насилието в Капитолия.

Но понижението на цената на акциите на Twitter преди началото на борсовата сесия днес е много по-голямо от това на други компании в сектора. Акциите на Facebook понижават цената си с около 2 на сто.

Американски медии писаха, че полицията в Сан Франциско се подготвя за евентуален протест в подкрепа на Тръмп пред централата на Twitter.

В петък социалната мрежа заяви, че премахването на профила на Тръмп е свързано с риск от още насилие след щурмуването на Капитолия през миналата седмица.

Това е първият път, в който компанията налага подобна забрана на държавен глава. Освен това Twitter спря и профилите на част от отявлените фенове на Тръмп.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон заяви, че събитията в Капитолия вероятно са предвестник на една ера на по-строги регулации на социалните мрежи.

През последните години Twitter, Facebook и Google са изправени пред все по-големи изисквания за модерация на съдържанието, което се появява в техните платформи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 3 години
напротив, три дена без пропаганда и коспираторите ще са го забравили... с две клетки толкова!...а не го триеха до сега щото можеше да им навреди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Меркел смята блокирането на акаунта на Тръмп в Туитър за проблемноДъртата чанта усеща дебелия дето идва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Само му направиха услуга, сега още повече ще засилят съмненията, сред неговите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
аха те на байдън са му трили чипа , не акаунта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Акаунтът на Доналд Тръмп има повече от 88 млн. последователи и е ретуитван милиарди пъти.Ами на Байдън , дето спечели изборите ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още