IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представиха резолюцията по импийчмънт срещу Тръмп в долната камара на Конгреса

Документът се стреми както да отстрани Тръмп от президентския пост, така и да му попречи отново да заеме някога поста

19:11 | 11.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erin Scott/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Демократите от Камарата на представителите на САЩ внесоха резолюция за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, която ще бъде гласувана тази седмица, освен ако вицепрезидентът Майк Пенс не използва конституционните си правомощия за отстраняване на президента, съобщава Bloomberg. 

По-голямата част от членовете на контролираната от Демократическата партия долна камара на Конгреса на САЩ се присъединиха към резолюцията, водени от Дейвид Сицилин, Джейми Раскин и Тед Лиу, които обвиняват Тръмп в насърчаване на бунтовете във и около Капитолия на 6 януари. Документът се стреми както да отстрани Тръмп от президентския пост, така и да му попречи отново да заеме някога поста.

По-рано днес председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че по-късно тази седмица ще бъде стартирана втора процедура по импийчмънт срещу Тръмп в рамките на неговия мандат.

В писмо до колегите си от Камарата на представителите Пелоси пише, че долната камара на Конгреса ще действа с тържественост, но и в спешен порядък, защото остават броени дни до края на мандата на президента на 20 януари.

„Очаквам да имаме подкрепата на републиканците“, заяви от своя страна Дейвид Сицилин.

Някои демократи притискат Пелоси да отложи изпращането на резолюцията до Сената, ако долната камара на Конгреса все пак приеме отстраняването на Тръмп, за да предотврати прекъсване на процеса по овластяване на администрацията на Джо Байдън.

Натискът върху Тръмп да подаде оставка се засилва. Вече двама сенатори републиканци призоваха президента да се оттегли. Лиса Мъркауски от щата Аляска първа направи това в петък. Вчера към призива ѝ се присъедини Пат Туми от Пенсилвания. Техният колега Бен Сас от Небраска пък каза, че ще проучи евентуалните обвинения, които Камарата на представителите ще изпрати.

Редица компании пък обявиха, че вече няма да даряват средства за кампании на онези конгресмени, всички те републиканци, които са отказали да утвърдят победата на Байдън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
dr.5rov
преди 3 години
Стряскаща аналогия с "Танковете да дойдат" и хайде оставка. Врагът е омаломощен и трябва да бъде досмачкан и изхвърлен на бунището. Явно страхът на американският естаблишмънт е, че Тръмп може да основе нова партия, както се говори. А нова партия в САЩ е необходима. Само така ще могат да се стабилизират. Пак аналогия с нас: Дойде Сакс Кобурготски, направи някаква партия, която набра привърженици и яростното противопоставяне сини - червни се стопи, разсея се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 3 години
До пролетта ще имаме първите официални думи от новговор. Плюсдобре на теб, тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 3 години
***.до.то само когато знае к'во му е, само той си знае к' во му е... влязло :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 3 години
... в последно време имаш попадения в стил Божинката :))) почваш да мислиш ... и нищо! Викаш си ... тук има нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
статийката цели да внуши нещо , ама внушава точно обратното ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още