IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Пенс няма намерение да се обръща срещу Доналд Тръмп

Вицепрезидентът няма да прилага 25-ата поправка за отстраняване на държавния глава и двамата ще довършат заедно оставащите дни от мандата си

10:12 | 12.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският вицепрезидент Майк Пенс даде сигнал, че няма да уважи искането незабавно да отстрани Доналд Тръмп от президентския пост чрез 25-ата поправка след щурма на Капитолия от негови привърженици. Двамата са се срещнали в понеделник и са се договорили да работят заедно през останалите дни на своя мандат, посочва високопоставен представител на администрацията пред Bloomberg.

Разговорът е и поредният сигнал, че държавният глава не възнамерява да се оттегли предсрочно, преди да встъпи в длъжност неговият наследник Джо Байдън на 20 януари.

Това е първият път, в който Тръмп и Пенс разговарят, откакто поддръжниците на президента атакуваха сградата на Конгреса в САЩ, докато в нея течеше процес по потвърждаване на избора на Байдън, председателстван от Пенс, коментират двама източници.

Президентът и вицепрезидентът са се срещнали в Овалния кабинет и са се съгласили, че хората, които са атакували Капитолия, не представляват движението на Тръмп „Америка на първо място“ и са си обещали да продължат своята съвместна работа от името на страната за остатъка от мандата си, посочва източникът. Според него е бил проведен един добър разговор, в който двамата са обсъдили бъдещата седмица и са си припомнили последните четири години.

Демократите в Камарата на представителите искат предсрочно отстраняване на Тръмп от власт заради безредиците на Капитолия. Те дадоха възможност на Пенс да задейства 25-ата поправка, според която вицепрезидентът и кабинетът могат да отстранят държавния глава, ако бъде приет за негоден да изпълнява длъжността си. В понеделник обаче демократите пристъпиха напред към процедура по импийчмънт за втори път срещу Тръмп, представяйки резолюция, в която обвиняват държавния глава в „подбуждане на неподчинение“.

Първоначално вицепрезидентът е бил ядосан на Тръмп заради нахлуването на негови привърженици на Капитолия в сряда, което накара някои да смятат, че Пенс би бил склонен да активира 25-ата поправка. Но в частни разговори той е отхвърлил идеята като невъзможна, посочва запознат с въпроса.

Коментарът на високопоставения представител на администрацията за срещата между Тръмп и Пенс отхвърля възможността за предсрочно доброволно отстраняване от власт

Според запознати от кабинета на вицепрезидента и началникът на канцеларията на Белия дом Марк Мийдоус са съгласували изказването на източника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още