IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка разширява офиса си у нас, IKEA и Bershka влизат в Mall of Sofia

Сделките показват, че има интерес от наематели към офис и търговски площи дори по време на пандемията

10:38 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: GTC</em></p>

Снимка: GTC

Световната банка разширява офис площите си в България, а шведската верига за мебели IKEA и веригата магазини за дрехи Bershka влизат в Mall of Sofia, съобщава полската компания за инвестиции в имоти GTC, която е собственик на търговския център и на офис комплекс в Бизнес парка в „Младост“.

Според GTC това е свидетелство за добра рентабилност и интереса на наематели към офис и търговски площи дори по време на пандемията.

„GTC има дълга и успешна история на българския пазар. За нас е от стратегическо значение да развиваме портфейла си тук и да правим нови инвестиции, особено в момент, когато наблюдаваме растящо търсене на първокласни офис и търговски площи“, коментира Дани Беркович, ръководител на GTC за България.

Компанията съобщава, че IKEA планира да открие новия си концептуален магазин с площ от 1200 кв. м през май тази година. Наемателят ще се премести след модифицирането на сградата, в резултат на което най-горе ще се появи нова офис кула, Sofia Tower 2.

Миналата година IKEA съобщи, че обектът в Mall of Sofia, чието откриване ще съвпадне с 10-годишнината от стъпването на веригата на българския пазар, ще предостави достъп до повече от 8000 артикула. Клиентското преживяване ще бъде допълнено и от различни услуги като планиране на кухни и гардероби, съвети за обзавеждане на дома, както и от каса за самообслужване наред с традиционното касово обслужване.

За IKEA това ще е втори магазин в София след този на Околовръстния път и е част от стратегията на веригата на глобално ниво за насочване към градските центрове. През септември миналата година компанията откри във Варна втория си магазин в България. Той се намира в Delta Planet Mall и замени досегашния й център за поръчки в града. Магазинът е разположен на три нива в търговския център и предлага достъп до над 3500 продукта за обзавеждане.

Освен двата магазина в София и Варна IKEA има у нас и два центъра за поръчки в Бургас и Пловдив. Шведската верига за мебели влезе на българския пазар през 2011 г. чрез договор за франчайз с House Market. „Хаус маркет България“ е част от гръцката група Fourlis, която притежава правата на IKEA и за Гърция и Кипър. Тя управлява пет магазина в Гърция, два в България и един в Кипър, както и девет центъра за поръчки в трите страни.

През май догодина наемател в Mall of Sofia ще стане и веригата магазини за дрехи за тийнейджъри Bershka, собственост на испанския гигант Inditex, който е притежател и на веригата за бърза мода Zara. Inditex е подписала договор за наемането на 800 кв. м в търговския център.

Bershka е създадена през 1998 г. като нова марка на Inditex, а към днешна дата разполага с над 1000 магазина на повече от 70 пазара в цял свят. Техните продажби представляват 9% от общите приходи на групата. Миналата година Inditex съобщи, че ще затвори около 1200 магазина в цял свят и ще се съсредоточи върху онлайн продажбите в отговор на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия.

GTC е постигнала сделка и със Световната банка, която преди година нае 4000 кв. м офис площи в Advance Business Center II в Бизнес парка в „Младост“. Тя е решила да разшири офис площите си с още 650 кв. м, в резултат на което ще наема общо 4650 кв. м офис площи клас А във втора сграда на Advance Business Center. Тя трябва да бъде завършена в най-близко бъдеще и е получила предварително сертификат LEED Gold, съобщава GTC.

Advance Business Center II ще включва 17 хил. кв. м офис площи и три подземни нива с 279 паркоместа. През 2019 г. Световната банка съобщи, че създава център за споделени услуги в София, който ще осигурява корпоративна и технологична подкрепа за глобалните бизнес операции на групата.

Към момента GTC оперира три проекта в България – Mall of Sofia, Sofia Tower – офис частта към търговския център, и сграда едно от Advance Business Center. Компанията има и два офис проекта в строеж – Sofia Tower 2 и Advance Business Center II.

GTC присъства в България от 2007 г., като първоначално инвестициите ú у нас бяха насочени към търговски площи. През 2017 г. тя продаде моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate в сделка за 62 млн. евро, за да се съсредоточи върху офис проекта си в квартал „Младост“.

През април 2018 г. обаче компанията се завърна на пазара на търговски площи у нас с придобиването на Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“ за сумата от 90 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още