IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите пред Борисов: Ситуацията в страната се нормализира

Към момента няма язовири, които да предизвикват риск за живота на хората, институциите са в готовност за реагиране

13:15 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичните условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо, се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване. Това е било докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, което той е свикал във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната, съобщават от пресслужбата на кабинета.

"Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много", е заявил Борисов.

По време на съвещанието министърът на околната среда и водите Емил Димитров е информирал, че са предприети всички действия по отношение на наблюдение на нивата на язовирите, като съседните държави - Гърция и Турция са уведомени, за да могат да предприемат превантивни мерки.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова е посочила, че всички пътни управления са получили указания превантивно да започнат обработка на пътните настилки поради очакваното падане на температурите. 

Електропреносната система в страната е под контрол, възстановено е електрозахранването на местата, на които е било прекъснато, е докладвала министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя е уверила, че аварийните екипи са усилени и имат пълна готовност да поемат сигнали.

Към момента няма язовири, които да предизвикват риск за живота на хората, е информирал министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От миналата седмица е създаден щаб към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който следи денонощно нивата на водоемите, е посочил още министърът.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е информирал премиера Борисов, че ведомството е в постоянен контакт и координация с всички отговорни институции във връзка с метеорологичната обстановка и екипите незабавно реагират на всички подадени сигнали. Министърът е добавил, че през последното денонощие най-тежко е било положението в Смолян, където има срутване на къща вследствие на активирано свлачище, но след бързата реакция на екипите на полицията и пожарната обитателите на дома - двама възрастни и две деца, са евакуирани незабавно и няма загинали.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева е заявила, че "Напоителни системи" оказват пълно съдействие на Столична община. Следят се язовирите, стопанисвани от дружеството, и има контролирано изпускане на някои от тях. Министър Танева е информирала, че има малко залети земеделски площи в Югозападна България, но екипи работят по места.

За непрекъснато наблюдение на обстановката на територията на Столична община е докладвала кметът Йорданка Фандъкова. Тя е посочила, че екипи работят денонощно по местата, където се е налагало отводняване на къщи и помощ на хората. Общината започва описване и на щетите на засегнатите обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още