IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция настоява за общоевропейски ваксинационен сертификат за коронавируса

Страната няма да прави ваксинирането задължително, нито ще ограничава достъпа на неваксинирани, гарантира гръцкият премиер

14:00 | 12.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Гърция настоява за създаване на общоевропейски сертификат за ваксинираните срещу коронавируса, за да бъдат облекчени пътуванията в ЕС, пише англоезичното издание "Катимерини". Предложението е изпратено от премиера на страната Кириакос Мицотакис до председателя на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен.

Той е поискал ЕК да изработи образец на този сертификат с насоки какви данни да съдържа, за да може да бъде валиден във всички държави от общността.

В своето писмо Мицотакис е посочил, че Гърция няма да направи задължително ваксинирането, нито ще ограничава влизането на неваксинирани в страната. Той обаче е категоричен, че получилите ваксина срещу коронавируса трябва да имат свободата да пътуват, пише още европейското издание Politico.

Мицотакис коментира още, че подобна привилегия ще насърчи ваксинирането в Европа. "Гарантиране на възможно най-бързото възстановяване на свободното пътуване е фундаментален приоритет за всички нас", допълва още гръцкият премиер.

Темата за ваксините явно ще бъде коментирана по време на следващия Европейски съвет, насрочен за 21 януари.

Ваксинирането е един от големите дебати на 2021 година, пише в коментар Politico. Според изданието на този етап е нечестно да бъдат върнати свободите на всички ваксинирани, докато правителствата решават кой да получи ваксината.

Призивът на Мицотакис е да се започне работата по сертификата отрано, имайки предвид мудната работа на ЕС по въвеждането на общия формуляр за локация на пътуващите.

Има нужда от спешна мобилизация на общоевропейско ниво, казва още гръцкият премиер.

Европейската комисия е получила писмото по-рано днес, потвърдиха в обедния брифинг на институцията. Говорителят на Комисията Ерик Мамер посочи, че не може да коментира дали искането на Гърция е основателно или не и допълни, че темата ще бъде обсъдена на предстоящия Европейски съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ако си преболедувал от някакъв сходен кокрона вирус имаш и имунитет към новите му щамове. Вече е доказано. Поради тази причина 60% от населението не може да се разболее от ковид-19.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Garcor
преди 3 години
Засега всички налични ваксини не са стерилизиращи.Тоест, ваксинираните ще продължават да разнасят вируса, макар и да не боледуват.Интраназалните ваксини би трябвало да индуцират стерилизиращ имунитет, и такива се разработват в момента, но те са по-назад в процеса.При тях, при среща с вируса той бива обезвреждан, без да му се дава възможност да се размножи. Но с нестерилизиращи ваксини и милиарди заразени ще има предостатъчно възможности за възникване и селектиране на вирусни мутанти, към които наличните ваксини няма да имат никакъв ефект.Тоест, да пуснеш ваксинираните да щъкат свободно из ЕС, е да дърпаш дявола за опашката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Пак противоречие. Няма да е задължително, но искаме да имаме документ. Айде стига с лъжите... Лицемери долнопробни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Гърция настоява за общоевропейски ваксинационен сертификат за коронавируса Абе тия нямат ли си ***** да си играят ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ъхъ , 90 годишните най се нуждаят от тоя паспорт , за бъдещото пътуване към по добрия свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още