IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо щурмът на Капитолия е реален опит за преврат?

Целта на Тръмп беше да се задържи на власт и в продължение на месеци той се подготвяше за това, според анализатор

08:11 | 13.01.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

От миналата сряда хората спорят как да нарекат случилото се на Капитолия в САЩ – бунт, въстание или нещо друго? Това обаче е преврат, макар и много хора да не са съгласни, пише за онлайн изданието Politico.eu Фиона Хил, заместник-асистент на президента и старши директор по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност от 2017 до 2019 г. В момента тя е старши сътрудник в Центъра за САЩ и Европа в института Брукингс.

Някои казват, че това не е преврат, защото не са замесени военни и други въоръжени групи. Други посочват, че Доналд Тръмп не се е позовал на президентските си правомощия в подкрепа на тълпата, която нахлу в Капитолия, както и че не е имало таен план, ръководен от президента, а усилията му да отмени резултата от президентските избори през 2020 г. никога не биха могли да успеят, посочва Хил.

Тези наблюдения се основават на идеята, че превратът е внезапно, насилствено завземане на властта, включващо тайни заговори и военни поглъщания. За разлика от това, целта на Тръмп беше да се задържи на власт и действията му бяха предприети в продължение на месеци и на забавен каданс.

Това обаче не означава, че случилото се не е било опит за преврат. Тръмп прикри това, което правеше, като говореше открито за намеренията си. Той нормализира действията си, така че хората да ги приемат.

Хил базира твърденията си на това, че познава авторитарните режими, защото ги изследва от 30 години и знае признаците на преврат. Тръмп не е единственият лидер, който е опитал същото – т.нар. автопреврат. Шарл Луи Наполеон Бонапарт (племенник на първия Наполеон) прави същото през декември 1851 г., за да остане на власт. Тогава той се обявява за император, Наполеон III. Съвсем наскоро Николас Мадуро извърши подобна операция във Венецуела, след като загуби изборите през 2017 г.

Щурмът на сградата на Капитолия на 6 януари е кулминацията на поредица от действия и събития, предприети или подбудени от Тръмп, за да може той да запази президентския пост. Всички заедно представляват опит за автопреврат, посочва Хил. това не е еднократен епизод. Тръмп обяви „изборна измама“ веднага на 4 ноември докато гласовете още се брояха. Той се опита да преразгледа и повтори изборите, така че той, а не Джо Байдън, да е победител.

През 2015 г. в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган успешно направи същото. Той беше свикал избори за укрепване на президентството си, но партията му загуби мнозинството си в парламента. Той оспори резултатите в съдилищата, маргинализира опозицията и стигна до повторни избори. Ердоган направи нов опит да повтори събитията на изборите за кмет на Истанбул през 2019 г., но не успя.

Можем да оценим ходовете на Тръмп за предотвратяване на мирното прехвърляне на изпълнителната власт срещу него. За да узурпирате успешно или да задържите властта, трябва да контролирате военните и паравоенните части, комуникациите, съдебната власт, държавните институции и законодателната власт и да мобилизирате популярната подкрепа, посочва Хил в анализа си.

Ето как се отнася всичко това до Тръмп и това, което той направи.

Военните: По време на протестите Black Lives Matter през 2020 г. Тръмп привлече ген. Марк Майли, началник-щаба на сухопътните сили на американската армия, и министъра на отбраната Марк Еспер, като последва провокативна снимка пред историческа църква. Тръмп тестваше военните и Пентагона, за да види дали може да превърне американските въоръжени сили в собствената си „Преторианска гвардия".

Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivan.r
преди 3 години
Какъв метеж какъв преврат какви пет долара, няколко хиляди подивели НЕВЪОРЪЖЕНИ буумери щурмуваха Капитолия , отмъкнаха 5 лаптопа и един подиум , Тръмп им извика националната гвардия и ги изнесоха от тамХайде стегнете се , тва да беше Майдан да се изкефи човек, а то си беше голямата екскурзия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Money
преди 3 години
Да, остават шест дни и Тръмп нищо няма да постигне в тези шест дена... Генералният щаб на Американската армия заяви, че осъжда метежа на Тръмп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Аа, всички цветни революции трябва да се уважатат!Т'ва арабска пролет, т'ва Грузия, Армения, Майдана в Украйна!Е тия като ги затвориха за карантина,ще си изгубят уменията - трябва да тренират с тълпите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Да. Реален опит за преврат обаче на "демократите". А инструментите, които използват са *** привърженици на превъзходството на бялата раса, които са твърде глупави да разберат, че пеерасофашиститее умишлено ги подтикват към престъпления. Разделението в САЩ е изцяло плод НЕ на национализма, а на либералния *** фашизъм облечен в дрехите на демократическата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още