IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ са готови да приемат мобилни урни за лица под карантина*

БСП е против идеята за гласуване в два последователни дни

14:18 | 12.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев и управляващата партия ГЕРБ сблъскаха позиции заради организацията на предстоящите парламентарни избори.

На свиканите от държавния глава консултации днес с парламентарно представените партии Радев призова ГЕРБ и БСП със законови промени да уредят гласуването на карантинираните българи с мобилни избирателни кутии, гласуването по пощата на тези зад граница, както и да се регламентира видеонаблюдение при броенето на бюлетините, предава БНР.

От ГЕРБ определиха част от идеите за неосъществими, други за екзотични.

Началото на политическите консултации при държавния глава с парламентарните партии бе белязано и от спор между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Румен Радев.

„Разбира се, внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите, тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите допълнително бие върху авторитета на институциите. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене. Има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес“, каза Караянчева. 

„Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава само по един начин - с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира на всички български граждани, че тези избори няма да бъдат опорочени“, отвърна Радев.

ГЕРБ са готови да направят промени в изборното законодателство, да се гласува с подвижни урни за лица под карантина, но екипите трябва да бъдат ваксинирани.

Караянчева увери, че депутатите имат възможност да работят извънредно въпреки обявената в публичното пространство дата за изборите 28 март, тъй като мандатът на парламента е до 26 март включително.

При президента бяха председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова и вицепремиерът Томислав Дончев, който призова датата на изборите да е известна колкото може по-рано.

Вицепремиерът определи като основна тема как се организира гласуването на болните и на карантинираните. Той сведе възможностите до две - или се опитва да се вкара потокът карантинирани в рамките на часови пояс в нормалния състав на СИК (секционните избирателни комисии), или се опитва да се разшири обхватът на подвижните СИК, пише БТА.

"Първият вариант крие огромни рискове за здравето", посочи Дончев, като отбеляза, че по-логичният вариант е разширяване на обхвата на подвижните секции, за което е необходима съвсем малка, редакционна промяна в закона.

"Не като политическо решение, а като анализ и на здравните експерти, смятам, че това решение няма алтернатива", каза Дончев. Дори броят на карантинираните да е колкото в момента, изборните администрации биха могли да се справят с подобно предизвикателство. Подвижна секция на ден би могла да обслужва между 35-50 адреса, посочи той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова акцентира върху здравната сигурност и определи като най-полезна комуникацията на държавния глава със здравните власти, защото те могат да посочат какво може да се предприеме за здравната сигурност при участието в изборите.

Дариткова коментира, че е много важно да се познават действащите закони на страната и в този смисъл определи като неприемливи всякакви "относително екзотични идеи" за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата на изборите. Тя обясни, че имат готов законопроект, който засяга закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като се предвижда възможност всички карантирани да гласуват с подвижни избирателни секции, а на настанените за болнична помощ също да се даде възможност за достъп до урни, които по решение на ЦИК да се представят от обслужващия медицински екип.

"С този законопроект даваме възможност и на ЦИК да предприеме всички мерки, които гарантират здравна сигурност на останалите участници в изборния процес, каза Дариткова", цитирана от БТА. Това е нашето намерение за законодателна промяна и смятаме, че то най-коректно ще отговори на очакванията да се гарантира здравна сигурност на изборния процес. Нямаме намерение да въвеждаме допълнителни промени в Изборния кодекс, които да следват част от споделените тук относително екзотични предложения", каза Дариткова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по време на консултациите, че партията е против идеята за гласуване в два последователни дни. Тя посочи, че БСП е за активна гражданска регистрация, въвеждане на многомандатен избирателен район за българите в чужбина, машинно гласуване и видеонаблюдение.

„Ние с вас имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да бъдат проведени изборите така, че да гарантират максимална избирателна активност. И това е необходимо не просто на партиите, а на държавата и на България и на държавността. Втората ни цел е чрез тези избори да се промени порочният модел на управление. Трето - изборите да са прозрачни, честни“, обърна се Нинова към президента.

Готови сме за избори по всяко време и ще се съобразим с каквото и да е ваше решение в изпълнение на конституционните ви правомощия, заяви още лидерът на БСП. И посочи, че партията не воюва с държавния глава.

Според Нинова машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени. Тя настоя и за бързо обявяване на здравния протокол.

Нинова припомни, че БСП са настоявали и за активна регистрация при гласуването, защото това гарантира изчистването на списъците от "мъртви души". БСП подкрепя създаването на многомандатен избирателен район в чужбина.

Според Нинова гласуване по пощата е възможно, ако преди време е било прието предложението на БСП за активна регистрация. Тя смята, че гласуването по пощата трябва да върви ръка за ръка с активна регистрация, иначе би останало само добро пожелание. БСП са против гласуването в два дни. Социалистите предлагат също увеличаване на заплащането на членовете на СИК.

Консултациите при президента продължават с ДПС, „Воля“ и „Атака“.

От Обединени патриоти отказаха поканата с мотив, че разговорите са безпредметни, след като в публичното пространство се споменава датата 28 март, още преди да бъде издаден указът за изборите.

На срещата с президента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ разкритикува смесването на гласуването едновременно на машини и традиционни хартиени бюлетини, както и ръчното отчитане на изборните резултати между двата вида вот. Според него това е допълнителна предпоставка за грешки в протоколите, а от там и за още недоверие в изборите, предава БНТ.

Скандално премина срещата с представители на партия "Воля". Тя приключи за по-малко от 30 минути след размяна на остри реплики между президента и Веселин Марешки. "Благодаря ви за тази покана, но за съжаление е много закъсняла. Ние считаме, че това е безсмислено и безцелно, като израз на уплаха и некомпетентност за избиране на датата, което е във вашите правомощия", заяви лидерът на "Воля".
От своя страна президентът контраатакува като обвини Марешки в некомпетентност, защото се подписал под проект за Конституция, който не бил прочел. Румен Радев смята, че консултациите, които организира, не са закъснели, а са закъснели парламентарните партии, защото са се забавили със законодателството за машинното гласуване, организацията на избори по време на пандемия.

Одит на "Информационно обслужване" АД и изчистване на избирателните списъци от гласове "фантоми" предложиха от "Атака". По думите на лидера Волен Сидеров това в момента никой не знае какво става в дружеството, как се назначават служителите му, какъв софтуер се ползва за обработката на данните. "Ако тези въпроси не се решат, датата на вота е подробност", коментира Сидеров, цитиран от Нова телевизия. От "Атака" призоваха президента Румен Радев да бъде гарант за честността на предстоящия парламентарен вот.

* Допълнена към 18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Интересен беше мотива с който Цвета Караянчева отхвърли възможността за видеонаблюдение при броенето на бюлетините или разрешаването процеса да се записва с телефони от наблюдателите. Видеонаблюдението е много трудно, тъй като няма навсякъде интернет и това ще доведе до липса на равнопоставеност. Няма как да се случи, отсече тя. Записването с с телефони, щяло да доведе до много искове в съда. Мислим по тази тема. На практика осъществяването на видеонаблюдение не стои на дневен ред, добави тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
видеонаблюдението при броенето на бюлетините си е "екзотика" за ГЕРБ ... излишни глупости ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още