IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании остават лидери в глобалната патентна надпревара

IBM оглавява класацията за 28-ма година с 9 130 патента, докато Samsung Electronics Co. е втори с 6 415 нови патента, издадени през 2020 г.

16:08 | 12.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Pau Barrena/Bloomberg</em></p>

Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Изкуственият интелект, квантовите компютри и автономните превозни средства са сред най-бързо развиващите се технологични области, като в много случаи американските компании са на гребена на вълната, сочи ново проучване относно патентите, издавани в САЩ през последните пет години, цитирано от Bloomberg. 

International Business Machines Corp. (IBM) е получила най-много патенти в областта на машинното обучение и квантовите компютри, докато автомобилният концерн Ford Motor Co. е най-активен в областта на системите за навигация и контрол на превозните средства, според анализа на Fairview Research IFI Claims Patent Services.

Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) е издала 352 013 патента в рамките на миналата година, което е с 1% по-малко спрямо 2019 г. Това вероятно се дължи на промените в работния поток поради пандемията от коронавирус, заяви главният изпълнителен директор на IFI Майк Бейкрофт.

IBM оглавява списъка на получателите на патенти за 28-ма година с 9 130 патента, докато Samsung Electronics Co. е на второ място с 6 415 нови патента, издадени през изминалата година.

От 10-те най-бързо растящи области IBM е първа в сектори като квантовите компютри, машинното обучение и компютърните системи, използващи невронни мрежи, които имитират работата на човешкия мозък. Microsoft Corp. и Alphabet Inc. също се класираха сред първите пет компании в тези три области.

патенти патенти

„Ние сме фокусирани върху области, в които смятаме, че те ще поддържат IBM конкурентноспособна в бъдеще“, споделя Катрин Гуарини, главен оперативен директор на IBM Research. „Виждаме облачните технологии, изкуствения интелект и квантовите компютри като трифекта (в спортните залагания изборът на първите трима в дадено състезание - бел. ред.) на технологиите за ИТ индустрията“, добавя тя.

IBM е интегрирала изкуствения интелект във всички области на своя бизнес, добавя Гуарини. Един от последните ѝ патенти е свързан с начините, по които изкуствения интелект може да различава интонацията по време на разговор, например когато човек се свърже с център за обслужване на клиенти.

„Никога не сме възнамерявали да заменим човешкия фактор“, посочва Гуарини. „Ние смятаме, че това прави всички нас по-ефективни и подобрява производителността“.

Квантовите компютри, които използват движението на субатомни частици за обработка на данни в количества, с които съвременните компютри не могат да се справят, биха могли да създадат по-ефективни и нови начини за фармацевтичните и селскостопанските компании да подобрят дейността си, а компаниите за финансови услуги да оптимизират криптирането.

Други бързо растящи области включват дисплеите, като тук лидер е Samsung Display Co., както и технологията за трансфер на данни, където водят имена като Intel Corp. и китайската Huawei Technologies Co.

В две области, включително автономните превозни средства, Toyota Motor Corp. и LG Electronics Inc., заемат второ и трето място след Ford.

Втората най-бърза област на растеж, макар и с малък брой общи патенти, е в сектора на електрическите устройства за пушене, където Philip Morris International Inc. остава лидер през последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Това Ардуино на снимката изобщо не е щатско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Маса китайски патенти са преработени от корейци и продадени за други пари в САЩ.И изведнъж най-инженерната нация е валат,а тъпппите търгаши - ноооо умни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още