IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се кандидатира ли Тръмп за президент на САЩ през 2024 г.?

Ако вторият импийчмънт е успешен, сегашният американски президент ще бъде лишен от 220 хил. долара годишна заплата до края на живота си, посочи Моника Евстатиева

18:51 | 12.01.21 г. 3
Ще се кандидатира ли Тръмп за президент на САЩ през 2024 г.?

Бъдещето на американския президент Доналд Тръмп е много неясно. Към този момент той няма никакъв контрол върху процедурата за импийчмънт, но ако бъде премахнат от власт по този начин няма да може да се кандидатира за следващите избори през 2024 г., а той вече обяви подобни планове за втори мандат. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Моника Евстатиева, старши продуцент „Разследвания“ в Американско национално обществено радио.

„Освен това, когато си бил президент на САЩ, след това цял живот получаваш заплата от 220 хил. долара, имаш здравна осигуровка и защита от специалните части. Когато обаче един президент е премахнат чрез импийчмънт, той губи тези права и няма никакъв достъп до тези облаги“, поясни Евстатиева.

Тя обясни, че действията, предприети от долната камара на Конгреса, са важни за историята на Америка и имат дълбок символичен смисъл.

„Всички тези действия са повече формалност, отколкото ще допринесат за нещо конкретно. Но е много е важно за историята на САЩ да има решение от страна на политиците и да е ясно, че когато някой направи нещо толкова страшно за сигурността на американския народ, когато някой директно е свързан със смъртта на пет човека, ще има действия от страна на политиците“, категорична е тя.

Евстатиева е на мнение, че от 20 януари настъпва нов етап и Тръмп няма да засенчи първите 100 дни от управлението на Джо Байдън, които са много важни.

„Сенатът приключва работата си на 19 януари и след това влиза в сила нов Сенат, нова долна камара, с нови членове. Цялото това „шоу“, което демократите се опитват да направят и част от републиканците подкрепят, ще свърши официално на 20 януари. След това няма как да се отнеме вниманието от новия президент Джо Байдън“, смята Евстатиева. 

По думите ú групите, които подкрепят Тръмп, са опасни, защото голяма част от тях са крайно десни, въоръжени са и имат фашистки елементи.

„Те винаги ще се заплаха за американското общество, но по време на администрацията си Тръмп им даде много внимание. Това на тях им даде гориво, това им позволи да се събират пред Капитолия, да носят оръжия“, подчерта тя и допълни, че вече има заведени около 50 различни дела заради щурма миналата седмица.

Евстатиева съобщи, че за следващата седмица са взети изключително сериозни мерки, защото във Вашингтон се очаква да се съберат много хора и да се стигне до ескалиране на ситуацията и сблъсъци межди привържениците на Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Според проф. Робърт Филипс от Американския университет в България Сенатът ще помогне на страната да се придвижи напред и потвърди, че Доналд Тръмп не е бил президент на нацията.

Има ли Тръмп контрол върху процедурата по импийчмънт. Какво е политическото бъдеще на САЩ? По какъв начин след 21 януари ще се проведе разговорът за расизма в американското общество? Каква ще е ролята на медиите в САЩ и ще има ли Тръмп своя платформа?  Има ли високотехнологичен шпионаж и кибервойна срещу администрацията на САЩ? Ще информират ли компаниите за загубите след кибератаките?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
Байдън е доказан престъпник и цялата милиционерска гвардия - пелоси, сиенен, туитър, джордж унгарския емигрант и вся асталная ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 3 години
...мисля най-голямата в света зоологическа за орангутани е в индианаполис. Те са едни гилеми, оранжави и рошави маййймуни с *** размери. имат едно високо въже по което обикалят и гледат хората от високо, цял ден лежат, ***, пикаят и ядат. Там сред тях да го затворят. Там му е мястото - сред дъртите орангутани да изкара пенсионните на гърба на данъкоплатеца оранжавия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
на Евстатиева само ше и дам да ми попуши дъртия ... и на екипа на инвестора тоже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още