IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщат се старите борсови кодове като BREF, CHIM и FIB

За Софарма се предлага SFRM вместо стария SFARM и сегашния 3JR, а за Монбат - MNBT вместо сегашното 5MB и старото MONBAT

12:56 | 13.01.21 г. 4
Завръщат се старите борсови кодове като BREF, CHIM и FIB

„Българска фондова борса“ АД ще промени борсовите кодове на търгуваните емисии, като новите кодове ще са интуитивни и свързани с името на емитента и емисията, съобщи по-рано Investor.bg.

Промяната е планирано да влезе в сила в началото на февруари 2021 г. в информационните системи на БФБ, като конкретната дата ще бъде оповестена допълнително. Компаниите имат срок до 18 януари да си изберат борсов код от списък с предложения.

В момента има до 4 предложения за нов борсов код. Допреди въвеждането на системата XETRA през 2008 г. кодовете бяха други - интуитивни и логични и още се помнят наизуст от борсовите участници.

Например „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ сега е с код 5BU, след като преди беше с код BREF. За него има само едно предложение и то е BREF. Връщане на стария код CHIM се предлага за „Химимпорт“ АД (сега е 6C4), както и за „Първа инвестиционна банка“ АД се предлага FIB вместо сегашния 5F4. Отново BACB е предложението за код на „БАКБ“ АД.

За Софарма се предлага SFRM вместо стария SFARM и сегашния 3JR, а за Монбат - MNBT вместо сегашното 5MB и старото MONBAT.

Предлага се връщането и на много други стари кодове като ALB за „Албена“, AGR за „Агрия груп холдинг“, IBG за „Инвестор.БГ“ АД, MCH за „М+С Хидравлик“ АД.

За горещите акции „Алтерко“ АД и „Доверие обединен холдинг“ АД се предлагат нови кодове като ALTR, ALTC и ATR за първото и DUHL, DOVU и DUH за второто. За сравнение, сега кодовете им са A4L и 5DOV. „Алтерко“ е от новите компании на борсата и няма стар код.

За нови борсови компании (след 2008 г.) като „Сирма груп холдинг“, „Спиди“, „Браво Пропърти“ и „Елана Агрокредит“ са предложени следните кодове: SRMG, SIRM SGH и SIGH за „Сирма“, SPDY, SPY, SPD и SPEE за „Спиди“ (SPY е кодът на най-големия борсово търгуван фонд върху индекса S&P 500 - бел. ред.), за "Браво Пропърти" се предлага само BPF, а за „Елана Агрокредит“ идеите са ELN, EAC и ELA.

Нови са и ETF-ите на "Експат Капитал". За фонда върху индекса SOFIX се предлагат BGX и XSOF, за ETF-а върху унгарския BUX идеята е XBUX, за румънския - XBET, за полския - XW20 и т.н. много по-логични кодове.

Всички предложени борсови кодове може да изтеглите от този линк във формат XLS.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
xkm
преди 3 години
Приветствам инициативата . Ако не друго - поне хубави спомени навява .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
petyob
преди 3 години
Евала на БФБ, кой казва, че за 12г. никаква работа няма да свършат !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
4i40
преди 3 години
Сега като рипне СОФИКС , няма да има къде да си харчим печалбите в таз пандемия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
vankel
преди 3 години
По - големи *** от тия в борсата са само тапанарите в депозитара .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още