IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните офис площи в Сан Франциско надминаха върха от финансовата криза

Те растат заради рекордното количество преотдадени площи, които надминават най-високото си ниво при спукването на дот-ком балона преди две десетилетия

09:40 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Офис пазарът в Сан Франциско понася толкова тежък удар от пандемията, че според някои показатели ситуацията е по-тежка, отколкото по време на световната финансова криза или спукването на дот-ком балона, пише Bloomberg.

Равнището на свободни офис площи в града е достигнало 16,7% в края на 2020 г., което е с 11 процентни пункта повече спрямо предходната година, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield. Това е по-високо ниво, отколкото след рецесията през 2008 г.

Свободните площи растат заради рекордното количество преотдадени пространства, които надминават най-високото ниво, достигнато при спукването на дот-ком балона преди две десетилетия, казва Робърт Самънс, старши директор на изследванията за Сан Франциско в Cushman. Освен това новото наемане на площи на практика е спряло и е достигнало най-ниското си годишно равнище през 2020 г. от най-малко началото на 90-те години на миналия век. Офис Офис

Компаниите преосмислят нуждите си от офис площи след месеци на блокади заради пандемията, които им показаха, че е възможно да функционират, когато служителите им работят от вкъщи. Това доведе до рязък ръст на свободните площи, особено в градове като Ню Йорк и Сан Франциско, където цената за наемане на площи е по-висока.

Технологичните компании, които доминират в района на Сан Франциско, възприемат работата от разстояние. Миналата година Pinterest плати почти 90 млн. долара, за да прекрати голямо наемане на офис площи в Сан Франциско, като заяви, че преосмисля къде да бъдат базирани служителите ú. Oracle и Hewlett Packard Enterprise преместват централите си от Силициевата долина в Тексас при поредната порция измествания от скъпия регион.

Макар че възстановяването на офис пазара в Сан Франциско ще зависи от това дали повече хора ще получат ваксина и служителите ще се завърнат в офиса, Самънс казва, че се наблюдават първи признаци на отскок. Някои клиенти на Cushman посочват, че планират да изтеглят преотдадените площи, които са пуснали на пазара, отбелязва той. Заетостта в индустрии, в които служителите обичайно са в офиса, се възстановява след срива в началото на 2020 г., а рисковите инвестиции в технологични компании остават силни.

„Със сигурност ще бъдем голяма, ако не и най-голямата база за технологичните компании в обозримо бъдеще“, смята Самънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още