IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупреждават бизнеса в Европа за санкциите около "Северен поток 2"

Появиха се опасения за разпалването на газова война между САЩ и Европа заради руските проекти

10:22 | 13.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Полагането на тръбите на &quot;Северен поток 2&quot;. Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Полагането на тръбите на "Северен поток 2". Снимка: "Газпром"

САЩ са изпратили предупреждения до компаниите в Европа, които попадат под ударите на новите санкции около "Северен поток 2", приети с военния бюджет на страната. За това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Очаква се до края на седмицата да стане ясно официално кои компании ще бъдат санкционирани заради работата си по руския проект. С втория си пакет от ограничения САЩ този път се насочват към застрахователни и сертифициращи компании.

В края на 2019 година проектната компания Nord Stream 2 AG, в която основен акционер е "Газпром", вече загуби строителната компания Allseas, която полагаше тръбите по дъното на Балтийско море.

Само преди дни от проекта се отказа и сертифициращата Det Norske Veritas - DNV GL.

Според Ройтерс следващата голяма европейска компания, която влиза в обсега на санкциите е швейцарската застрахователна група Zurich Insurance. До този момент от компанията не коментират информацията. От изявления се въздържа и Nord Stream 2 AG.

Ройтерс отбелязва, че САЩ опитват да спрат проекта, който ще засегне транзита на руски природен газ през Украйна, намалявайки приходите от такси за страната. Вашингтон има интерес и Европа да купува американски втечнен газ.
Москва нееднократно подчертава, че "Северен поток 2" е търговски проект, който цели сигурност на доставките на газ в Европа. Германия също е голям застъпник за проекта. Страната се нуждае от алтернативи на затворените си въглищни и ядрени централи.

Сегашният президент Доналд Тръмп се противопоставяше на "Северен поток 2". Позицията на неговия наследник Джо Байдън не е съвсем ясна, макар че като вицепрезидент той определи проекта като лош за Европа.

Според източници на Ройтерс в търговското министерство на САЩ страни в Европа, включително и Германия, са получавали заплахи за санкции във връзка с реализацията на проекта. Това дава основания за опасения, че се задава газова война около "Северен поток 2".

Анализатори обаче успокояват, че Байдън ще търси намаляване на напрежението в отношенията между Европа и САЩ и газопроводът може да бъде изтъргуван в тази сделка.

В сметките на САЩ влиза и "Турски поток", който вече е завършен и действащ проект. Засега не става ясно какви точно ограничения предвижда Вашингтон за компании, работещи по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още