IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздушният транспорт в Европа не е оптимист за 2021 година

В сектора очакват да реализират едва около 51% от полетите, извършени през 2019 година

13:06 | 13.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пандемията от коронавируса засегна сериозно глобалната икономика, но някои дейности се оказаха направо сринати. Сред тях например са транспортът (особено въздушният) и туризмът, които до голяма степен са обвързани един с друг. Силно влияние върху тези сектори оказват некоординираните ограничения, целящи спиране на разпространението на вируса и налаганите карантини на пътуващите. Те буквално стопиха желанието за пътуване както за почивка, така и по бизнес.

По тази причина не е странно, че водещите авиокомпании ограничиха своите полети и закриха някои от дестинациите си.

Сред големите губещи са например Lufthansa, която съкрати 67% от своите полети през 2020 година, според данни на европейската асоциация за гражданиска авиация Eurocontrol. През миналата година германската авиокомпания е реализирала средно по 1102 полета на ден спрямо 3295 през 2019 година.

При нискотарифните компании ситуацията е същата - Ryanair например съкрати 59% от своите полети и през 2020 година извърши средно по 951 полета на ден спрямо 2323 година по-рано. Секторът беше по-сериозно засегнат от кризата през първата вълна на коронавируса, но успя по-бързо да възстанови дейността си през лятото.

С над 60% по-малко са като цяло полетите от и за Великобритания, Испания и Италия.

Най-голямо е отражението върху полетите с дължина на маршрута между 500 и 2000 километра.

eurocontrol eurocontrol

Източник: Eurocontrol

С над 60% намаляват и дневните полети, извършвани от европейските превозвачи от и до страни от Близкия изток и Северна Америка, които традиционно са основните дестинации извън континента. 

Така коронакризата води до общи загуби за целия сектор в Европа от над 56 млрд. евро. Превозените през 2020 година пасажери са с 1,7 млрд. по-малко, а трафикът - с 55% спрямо 2019 година. 191 хил. души, работещи в сектора, са загубили работата си.

Данните на Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) допълват, че загубите за авиоиндустрията през 2020 година се изчисляват на общо 118 млрд. евро.

Коронавирусът засегна не само авиокомпаниите, но и летищата. Намаленият пътникопоток и броят обслужени самолети донесе загуби от 33,6 млрд. евро за европейските оператори на летищата. 

Първите данни на Eurocontrol от началото на 2021 година също не са много оптимистични. В периода 1-10 януари въздушният трафик над Европа намалява с 61% спрямо данните от 2019 година. Континентът обаче е обхванат от нова вълна на коронавируса и ограниченията в много държави се затягат допълнително.

Като цяло от организацията очакват през тази година полетите в Европа да достигнат до около 51% от нивата, реализирани през 2019 година. Възстановяването на сектора зависи много от лятото, както и от успешното провеждане на кампаниите по ваксиниране срещу заболяването.

В края на 2020 година от организацията изработиха три сценария за развитие на ситуацията през следващите години. 

eurocontrol3 eurocontrol3

Източник: Eurocontrol

По всичко изглежда, че Европа е в хипотезата на втория сценарий - широко, но още не масово ваксиниране срещу коронавируса. Това означава и че полетите, а и секторът като цяло, няма да възстановят нивата си от 2019 година преди 2026 година.

Но дори и най-оптимистичният сценарий - край на пандемията през лятото на 2021 година, предвижда възстановяване на сектора най-рано през 2024 година.

Разбира се, до голяма степен това зависи от действията на самите компании. Пример в това отношение през 2020 година е Wizz Air, която бързо рестартира дейността си след отпадането на първите ограничения през май и не се отказа от планове за експанзия. Така от 12-то място през 2019 година, унгарският превозвач влезе в челната десетка на най-големите европейски въздушни оператори.

От Eurocontrol обаче посочват, че ще е нужна подкрепа за цялата индустрия, включително и за летищните оператори. През миналата година много държави отпуснаха държавна помощ, която обаче се отнасяше единствено до превозвачите. Нужда от подкрепа имат всички по веригата.

Авиокомпаниите и летищата се нуждаят и от яснота относно слотовете през 2021 година, за да могат планират дейността си през следващите месеци.

От организацията посочват, че за да бъде стабилизирано гражданското въздухоплаване трябва да бъдат поддържана регионалната свързаност, както и да се увеличи финансирането на мерките за декарбонизация на въздушния транспорт.

Секторът на всички нива има нужда и от иновации и инвестиции в новите технологични решения, посочват още от Eurocontrol.

Ограничените полети имат и положителен ефект - намаляване на емисиите въглероден диоксид. В периода януари - ноември 2020 година те са с почти 57% по-малко спрямо нивата от 2019 година. Данните на Eurocontrol показват, че емисиите СО2 в България намаляват с по-нисък процент от средния - 47,5 на сто. 

eurocontrol2 eurocontrol2

Източник: Eurocontrol 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Тираничните мерки съсипват целенасочено всичко. Защо???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още