IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors атакува небето с автономен летящ Cadillac

Футуристичната концепция на компанията е допълнена от авангардна самоуправляваща се семейна совалка, напомняща Origin на Cruise

13:40 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Кадър от видео на General Motors в YouTube</em></p>

Снимка: Кадър от видео на General Motors в YouTube

Американският автомобилен концерн General Motors Co. представи във вторник футуристичен летящ Cadillac - автономно превозно средство, което излита и каца вертикално и пренася пътниците над градските улици, съобщава Ройтерс.

Представител на ръководството на лидера на автомобилната индустрия в САЩ описва проекта като „преосмисляне на бъдещето на личния транспорт“. 

Въпросният Cadillac е едноместен и технически автономен самолет с възможност за вертикално излитане и кацане (VTOL), като ще може да развива до 55 мили в час (88 км/ч).

Летящото превозно средство е напълно автономно и изцяло електрическо. Снабдено е с 90-киловатов електрически мотор, комплект батерии GM Ultium, както и със свръхлеко тяло с четири двойки ротори.

Въздушният Cadillac беше представен във видеоклип като част от виртуална презентация, водена от главния изпълнителен директор на концерна Мари Бара, наред с фокусирана върху семействата електрическа совалка.

Миналата година Бара разкри, че производителят проучва такива алтернативни видове транспорт като въздушни таксита.

Проектите от видеото на CES бяха представени от ръководителя по проектиране в GM Майк Симко, който описа VTOL като „Cadillac за градската въздушна мобилност“.

VTOL е ключов елемент за визията на GM за мултимодално бъдеще “, изтъква Симко.

GM GM

Снимка: Кадър от видео на General Motors в YouTube

Автономната совалка Cadillac се отличава с авангардната си форма, която напомня автономното превозно средство Origin на компанията Cruise. Совалката разполага с плъзгащи се назад врати и панорамен стъклен покрив.

В кабината има места за сядане, напомнящи сепаре, както и биометрични сензори, гласов контрол и технология за разпознаване на жестовете.

От GM отказват да дадат повече подробности около проектите.

Други производители на автомобили, включително Toyota Motor, Hyundai Motor и Geely Automobile, вече представиха концептуални въздушни превозни средства като част от бъдещите си планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още