IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска отчет на правителството за състоянието на държавата

ГЕРБ призова президентът да обяви час по-скоро решение за датата на изборите

12:30 | 13.01.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Искаме отчет на правителството в какво състояние оставя България, но не онзи телевизионния, а истинския, защото ние ще го направим и ще търсим отговорност. Това заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в изявлението си по повод началото на последната сесия на 44-то Народно събрание, предава БТА.

"За тези четири години вие продължихте да развивате две паралелни Българии - една телевизионна и една реална", обърна се Нинова към управляващите.

"От екраните чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит в Европа, но реалната държава оставяте с 40 млрд. дълг, оставяте с факта, че сме най-бедни в Европа и с най-големи неравенства. Вашата е държава с рекордни инвестиции в производство, в заводи, които се откриват всеки ден и работни места, другата, реалната завърши 2020 г. с 380 хиляди нови безработни. В тази на управляващите вие се справяте най-добре с кризата, а в истинската България беше в един период първа по смъртност", посочи лидерът на БСП. 

"Знаем, че след изборите ще има промяна", коментира тя и отбеляза, че ще работят за честни и прозрачни избори.

От ГЕРБ призоваха в декларация президента Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите.

"Последната сесия започва в ситуация на здравна криза, предизвикана от коронавирус. Това, а не протестите или атаките на парламентарната или извънпарламентарната опозиция или атаките на различни олигарси са голямото предизвикателство пред управляващото мнозинство", отбеляза при откриването на последната пленарна сесия на 44-тия парламент председателят на групата д-р Даниела Дариткова.

"Здравната криза и омекотяването на икономическите последици от нея са единственият възможен приоритет за правителството и управляващото мнозинство в настоящата ситуация", каза тя.

"В края на този управленски мандат ние сме готови да приемем оценката на българските избиратели, каквато и да е тя, ще бъде мерило за ефективността на управлението. Не живеем с чувството на непогрешимост и сме наясно, както с отговорността, която носим, така и с грешките, които сме допуснали през последните четири години", допълни Дариткова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ оцени властта на ГЕРБ и Обединени патриоти в края на мандата като лутане, управление без реформи, доста пиар и самохвалство, пише Dnes.bg.

„Когато дойде на власт, ГЕРБ наследи 8 милиарда резерв, а в края на първия мандат натрупа 8 милиарда дълг, след още два мандата демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава и като включим covid кризата, трябва да подчертаем, че тя направи по-видими нещата, особено нереформираната здравна система“, коментира той.

„Подходът с изпълнението на бюджета за миналата години „да дадем на всички, за да са доволни“ цели предварителна служебна победа на управляващите, но те могат да бъдат изненадани от резултатите, защото избирателите много добре разбират разликата между афишираните постижения на ГЕРБ и колко е трудно да осигуряват нужното за себе си, децата и родителите си“, настоя лидерът на ДПС.

Според него избирателите са тези, които ще кажат колко бързо страната ни ще успее да навакса изгубеното време и да започне икономически възход.

„След изборите новите управляващи ще имат много трудна задача - трябва да се намери изцеление от коронавируса и изцеление на обществото и неговото обединение. Увеличаващото се недоверие в изборния процес налага отговорно поведение. Апелираме към всички да бъдат съпричастни към избор на модел за бъдещето на България“, обобщи Карадайъ.

В първия работен ден на Народното събрание за годината нов депутат положи клетва. Георги Александров заема мястото на депутат от НФСБ от Варна на мястото на Валентин Касабов, който почина от коронаривурс през декември. Той е обявен за избран за народен представител от 3 Варненски изборен район с решение на Централната избирателна комисия от 22 декември 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още