IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Навални се завръща в Русия в неделя

Никога не е било поставяно под въпрос дали ще се върна, или не. Просто защото никога не съм си тръгвал, посочи в Instagram опозиционерът

13:33 | 13.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският опозиционер Алексей Навални, който се възстановява в Германия след предполагаемо отравяне през август, заяви в сряда, че ще се върне в Русия още тази седмица. Той ще пътува обратно за дома в неделя, на 17 януари, въпреки че го заплашва затвор, предаде БТА.

„Оцелях. И сега (руският президент Владимир) Путин, наредил да бъда убит (...), нарежда на служителите си да направят всичко, за да не се върна“, казва 44-годишният критик на Кремъл във видеоклип, качен в Instagram. Той добавя, че вече е взел билет за редовен полет на 17 януари.

Срещу Навални в Русия е образувано наказателно дело за измами в особено голям размер - престъпление, което се наказва с до 10 години затвор и глоба. Според следствието опозиционерът е харчел за лични цели дарения от физически лица за неговия Фонд за борба с корупцията и други организации.

„Никога не е било поставяно под въпрос дали ще се върна или не. Просто защото никога не съм си тръгвал. Оказах се в Германия, след като пристигнах на носилка за интензивна грижа по една причина: те се опитаха да ме убият“, посочи Навални в Instagram.

Съобщението му бе обявено ден след като съдебни документи показаха, че руските власти са поискали от съда да го арестува за нарушаване на условието по прекратената му присъда, припомня Ройтерс.

Руската Федерална служба по изпълнение на наказанията (ФСИН) миналия месец нареди Навални незабавно да се върне в Русия и да се представи в офис на службата или ще бъде незабавно арестуван, когато се прибере у дома.

Навални и неговите поддръжници обвиняват руските власти в опит той да бъде сплашен и да се откаже от завръщане в страната преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през септември.

От своя страна властите в Москва посочват, че няма доказателства за опит за отравяне срещу опозиционера и отричат да са правили опити да го наранят. От Кремъл заявиха, че Навални може да се завърне по всяко време в страната, както всеки друг руски гражданин.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Не мога да плувам. Ще демонстрираш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Е той Путин не ли го искаше за някакво ново дело за шмекерство в Русия?Щом официално рече, че билрезедент на ЦРУ ....... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Плувай, плувай, започнал е вече :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Започва Великият Московски Майдан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Е сега дали ще го пуснат обратно? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още