IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ обмисля да намали прогнозата си за икономиката за текущата фискална година

Банката вероятно няма да увеличи стимулите на следващото си заседание в края на януари

15:57 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) обмисля да намали икономическата си прогноза за текущата фискална година, приключваща през март, тъй като потреблението поема нов удар от извънредни мерки срещу коронавируса, съобщи японското бизнес издание Nikkei, цитирано от Ройтерс.

Централната банка се очаква да преразгледа прогнозата си за растеж за следващата година в тримесечния си преглед, който трябва да излезе следващата седмица, посочва вестникът.

В настоящите си прогнози, публикувани през октомври, ЯЦБ очаква икономиката да се разшири с 3,6% през следващата финансова година след очакваното за тази година свиване от 5,5%.

Централната банка може леко да съкрати прогнозата си за текущата фискална година, приключваща през март, отразявайки удара от възобновените спешни мерки, посочват запознати източници пред Ройтерс.

Октомврийските прогнози не отчитат ефекта от третия стимулиращ пакет от 700 млрд. долара, пуснат през декември.

Въпреки че извънредното положение ще засегне разходите, централната банка на страната очаква силен износ и тласък за растежа от правителствения пакет за стимулиране, който ще облекчи част от трудностите през годината, започваща през април, казаха запознати източници пред Ройтерс.

След като миналия месец вече удължи набора от мерки за финансиране на фирми, засегнати от пандемията, ЯЦБ се очаква да не предприеме увеличаване на стимулите на срещата си на 20 и 21 януари.

Централната банка обаче вероятно ще предупреди за ескалиране на рисковете от новите извънредни мерки, които рискуват да охладят потреблението, съобщиха източниците.

„Има много несигурност, но условията не са се влошили достатъчно, за да променят основния икономически сценарий на банката“, обясниха те.

Много служители на банката са предпазливи за увеличаване на стимулите при прегледа през следващата седмица, тъй като стъпките за стимулиране на търсенето биха били в противоречие с усилията на правителството гражданите да останат вкъщи.

Миналата седмица Япония обяви ограничено извънредно положение в Токио и три съседни префектури, за да спре разпространението на коронавируса.

Премиерът Йошихиде Суга заяви, че обмисля да разшири мерките извън Токио, тъй като броят на заразените продължава да нараства, предизвиквайки опасения от двойна рецесия в третата по големина икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още