IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между сектора на развлеченията и умните градове?

Мобилните мрежи от пето поколение са ключът към развитието и подема на редица бизнес сектори

15:00 | 13.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Какво е общото между сектора на развлеченията и умните градове?

В технологичните среди ползите от все по-широкото въвеждане на мобилните мрежи от пето поколение отдавна са известни. Но със сигурност бизнесите от множество сектори, отвъд сферата на технологиите, също имат основания да гледат към развитието на 5G като ключ към ново развитие и подем.

Още преди година в изследване на PWC, съвместно със Световния икономически форум, беше изказана прогноза, че развитието на Индустрия 4.0, част от която са и мрежите от пето поколение, ще доведе до 13,2 трилиона долара в световен мащаб до 2035 година, като генерира 22,3 милиона работни места.

Първата истинска 5G мрежа у нас

Пандемията от Covid-19 определено повлия на темповете на развитие във всички индустрии, но не успя да забави старта на първата истинска 5G мрежа у нас, която А1 пусна в края на ноември 2020 г. Само през следващите 4 години се очаква телекомът да инвестира близо 780 млн. лева в своята мрежа, включително в развитието на 5G.

Дори и първоначалните планове сочат, че средствата са значителни и надвишават четирикратно вложеното за 4G мрежата. Възможностите, които новото поколение мрежа ще създаде за развитие на бизнеса, ще имат благотворно влияние върху цялостната ситуация в страната.

Покритие с 5G в България

При старта на първата истинска мрежа от пето поколение през ноември тя покриваше централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София. От декември 5G мрежата на А1 вече покрива и 90% от населението на град Бургас на открито, а през 2021 година плановете на телекома са тя да обхване всички населени места с над 10 хил. жители. Бургас Бургас

Бизнесът - големият печеливш от мрежите от пето поколение

Чрез използване на необятните възможности на новата технология ще се развият нови направления на съществуващите компании. 5G дава и множество предпоставки предприемчиви личности и фирми да създадат изцяло нови бизнес модели и съответно - нови работни места.

В ситуация на пандемия, която повлия на много бизнес сектори, новата технология дава основания за оптимизъм за скорошно възстановяване от кризата. Според проучването на PWC влиянието на 5G върху обществото ще бъде в 11 ключови сфери, които съответстват също и на 11 от 17-те цели за устойчиво развитие на ООН.

Стойността идва от приноса към подобряване на здравния статус, инфраструктурата, насърчаването на устойчивата индустриализация и не на последно място – нов силен стимул за иновациите в световен мащаб. Очаква се също мрежите от ново поколение да допринесат до по-отговорно потребление, създаване на по-широки възможности за устойчивите градове и общности, условия за работни места и икономически растеж.

Българският бизнес вижда потенциала на 5G мрежите и с развитието им у нас А1 дава сериозна заявка да подпомогне процесите на икономическо възстановяване в страната. Ниското времезакъснение на мрежите от пето поколение ще позволи ново ниво на автоматизация и прецизност в производството. Очаква се в по-дългосрочен план да се появят и приложения в сферата на добавената и виртуалната реалност, телемедицината, роботиката, автономните автомобили и още много.

Всичко това до неотдавна граничеше с фантастичен сюжет, но става все по-близо като възможност за компаниите и публичните организации в България. Развитието на 5G в страната и изграждането на добра технологична инфраструктура само по себе си може да допринесе и за привличане на още нови инвестиции в страната.

Умните градове

Умните градове и автоматизираното индустриално производство са още едно направление, в което мобилните мрежи от пето поколение ще имат сериозен принос. А1 вече има сериозен опит в развитието на проекти за умни градове и решения в сферата на интернет на нещата, които решават реални проблеми на бизнеса и обществото.

София София

Скорост

5G мрежата на А1 в момента предлага гигабитови скорости и сериозен капацитет за трансфер на данни. Затова се очаква най-бързо да могат да се възползват компаниите в сферата за развлеченията – музикален стрийминг, гейминг, концерти, въвеждане на виртуална реалност към изпълнения на живо.

Прогнозите са, че развитието на технологията и внедряването ѝ в по-широк мащаб, ще доведе до бурно развитие в областта на виртуалната и добавената реалности, стрийминг на видео в 4К и много други сфери на забавлението, които до момента се ограничаваха от възможностите на мобилните мрежи.

Заради всички тези причини, не е никак изненадващо, че общото звено между развлекателната индустрия и умните градове е точно новото поколение мобилна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още