IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната нарасна за седми пореден месец през ноември

Годишният спад в България е най-големият сред държавите членки на ЕС

14:37 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News

Промишленото производство в еврозоната нарасна за седми пореден месец през ноември, подкрепено от ръста в ирландското производство, съобщава MarketWatch.

Данни на статистическата агенция на Европейския съюз Евростат показват, че производството в държавите с единна валута през ноември е с 2,5% по-високо от октомври и само с 0,6% по-ниско от ноември 2019 г.

промишлено промишлено

Увеличението на производството беше обявено в момент, когато новите случаи на заразени с коронавирус нараснаха рязко и правителствата наложиха нови ограничения в опит да ограничат новата вълна. Последните случаи доведоха до спад в индустриалното производство във Франция, Италия, Испания и Холандия, четири от петте най-големи икономики в еврозоната.

Производството обаче нарасна в Германия и скочи в Ирландия. Въпреки че икономиката на Ирландия е малка в сравнение с най-голямата членка в еврозоната, нарастването на производството в Ирландия с 52,8% е достатъчно голямо, за да увеличи общия обем на индустрията във валутната зона. Прогнозите на икономистите бяха за ръст в производството в еврозоната с едва 0,3%.

промишлено промишлено

В еврозоната през ноември 2020 г. в сравнение с месец по-рано производството на капиталови стоки се е увеличило със 7%, а на междинни стоки с 1,5%, докато производството на трайни потребителски стоки е спаднало с 1,2%, на нетрайни стоки - с 1,7%, и на енергия - с 3,9%. 

В ЕС производството на капиталови стоки се е увеличило с 6,1%, на междинни стоки - с 1,4%, докато производството на трайни потребителски стоки и нетрайни потребителски стоки е намаляло с 1,1%, а при енергетиката спадът е с 2,9%.

Сред държавите членки, за които са налични данни, най-голям ръст е регистриран в Ирландия (+52,8%), Гърция (+6,3%) и Дания (+5,3%). Най-големият спад се наблюдава в Португалия (-5,1%), Белгия (-3,5%) и Хърватия (-2,6%).

На годишна база през ноември производството на енергия в еврозоната е спаднало с 5%, на нетрайните потребителски стоки - с 2,5%, а на трайните потребителски стоки - с 0,4%, докато производството на междинни стоки е нараснало с 1,1%. При капиталовите стоки ръстът е с 0,1%.

В ЕС производството на енергия е намаляло с 5,3%, нетрайните потребителски стоки отбелязват спад от 2,6%, докато производството на междинните стоки се е увеличило с 1,7%, при трайните потребителски стоки ръстът е с 1,4% и при капиталовите стоки - с 0,4%.

Сред държавите членки най-голям годишен спад в промишленото производство е регистрирано в България (-5,0%), Франция (-4,9%) и Италия (-4,2%). Най-голямо увеличение се наблюдава в Ирландия (+40,8%), Гърция (+8,8%) и Полша (+2,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още