IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън трябва да започне веднага със структурните промени

Извън настоящата криза целта му трябва да е да изкорени завинаги икономическата несигурност в САЩ

11:03 | 15.01.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ще тръгне ли бързо по начертания курс новият президент?&nbsp;Снимка: Bloomberg</em></p>

Ще тръгне ли бързо по начертания курс новият президент? Снимка: Bloomberg

Когато демократите наскоро спечелиха двете сенаторски места на балотажа в Джорджия, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън приветства победата - която носи контрол на партията му и над Сената - с изявление, че избирателите „искат действия по отношение на кризите, пред които сме изправени, и ги искат веднага“. Това несъмнено бе търсен съзнателно отглас от встъпителната реч на Франклин Делано Рузвелт през 1933 г., когато президентът на Новия курс обеща „действие, и то сега“, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Рузвелт, както Байдън ще направи, заема поста на фона на дълбока икономическа криза. Така стана и с Барак Обама, чийто вицепрезидент беше Байдън. И двамата предшественици действаха, за да сложат край на икономическия спад. Но само единият коренно промени американската икономика.

Освен политиките за възстановяване, Рузвелт използва кризата, за да извърши големи структурни промени за много малко време. Те пренаредиха икономическите отношения, бяха политически трайни и трудни за отменяне веднъж въведени: депозитното застраховане, ипотечното презастраховане и социалното осигуряване. През втория мандат последва и федералната минимална заплата. Програмите придадоха дългосрочна икономическа сигурност на онези, които покриваха, въпреки че няколко от тях безскрупулно изключваха чернокожите американци.

За разлика от Рузвелт, единствената трансформираща политика на администрацията на Обама-Байдън беше здравната реформа, като дори и тя беше частична, осигурявайки здравни осигуровки на 20 млн. американци през 2016 г., но оставяйки други 27 млн. без. Когато настъпи пандемията, за мнозина американската икономика работеше не по-добре, отколкото предния път, когато Байдън влезе в Белия дом.

Най-историческата част от неговата задача сега е същата като тази на Рузвелт. А именно, да сложи край за сегашното и бъдещите поколения на властващата икономическа несигурност, която накара твърде много американци да се откажат от либералните демократични норми. За да успее, той трябва, подобно на Рузвелт, да използва първите няколко месеца от президентвото си за голямо усилие - не само за незабавни спасителни помощи, но и за структурни политики, които ще бъдат трайни и ще преструктурират из основи икономиката.

Байдън вече се ангажира с една такава промяна. Федералната минимална заплата от 15 долара на час ще бъде политически трудна за отмяна. Ако се приложи правилно и се укрепи чрез автоматична корекция, свързана със средната работна заплата, тя ще елиминира завинаги работните места с обричащо на бедност заплащане. Последствията са неизмерими. Но това няма да е достатъчно за премахване на икономическата несигурност.

Най-непосредственият начин е да се дадат пари в ръцете на хората. Ето защо демократите и републиканците се договориха два пъти през последната година за директни помощи за американците. В четвъртък Байдън предложи нов пакет от помощи заради коронакризата на стойност 1,9 трилиона долара. В него се предвижда приетите през декември преки плащания за милиони американци да бъдат увеличени от 600 до 2000 долара. Но, колкото и удовлетворяващо да бъде бързото парично подпомагане на избирателите, то не носи структурни промени.

Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 3 години
...аве след празния с празните очи и идеи, който и да е, ще е много невороятно да е по -зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"тва сега филмили са ... ?! "шо бе , бабчор ... сериалите не те ли устройват ... хем няма да тролиш навсякъде ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Хаххаха - "целта му трябва да е да изкорени ЗАВИНАГИ икономическата несигурност в САЩ". Сега ще видим дядо Байдан как ще реши ЗА ВИНАГИ проблемите на янките - само със 120 долара и минимална заплата няма да станат по-щастливи, напротив, ще почнат да искат повече. Ако тръгнат по описания в статията път, майка и жална на Американската мечта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
С манифест на СашоФската Компартия другаря Жо Байдън излиза със становище за демонтаж на Републиканските остатъци и от там си остава само СКП (Сашовска Ком Партия ) .... Нашите другари и пролетарий от БКП /Герб и прочее може да помогнат на другарите си в беда ...Пролетарий от Всички страни по света, обединявайте се !!! Че врага не спи, а бди да разруши нашата демокрация и либерастен свят другарки и другари !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Признавам, четох само 1-вата страница, едни и същи локуми, както винаги. САЩ просто са си свикнали да живеят по тоя начин - кредити до безкрай и това е. След 50г. ще е все същото, просто дългът ще е по-голям. Най-важното е да са винаги първи, в каквото и да е, не им дреме, че дават 80$ за хапче виагра, стига им да знаят, че те са я измислили (виагра, от пфайзер, у нас струва 15лв, за същата разфасовка). Дори у нас не можем да се излекуваме от грандоманията, че сме "велика" държава, камо ли там да се случи някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
превърташ ли си го филма с гойко митич за текумзе , а ... ?! ех едно време какви филми правеха ... !! тва сега филмили са ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Байдън трябва да започне веднага със структурните промени Пеше, 1 нещо трябва в тоя живот - да умреш.Всичко друго е по желание.А тоя Текумзе го зове във Вечните ловни полета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
E как да я изкорени като той я подклажда икономическата несигурност. Всъщност правилно е да се каже, че ФЕД я подклажда с любезното съдействие на американското правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
То и на Горбачов това му беше задачата, а какво стана...Байдън ще се провали най-вероятно САЩ ще се разпадне подобно на ссср преди толкова години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още