IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Ужасно съжалявам, но биткойнът е силно спекулативен актив

Криптовалутата дава възможност за „странен бизнес“, коментира управителят на ЕЦБ

18:16 | 13.01.21 г. 38
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Биткойнът има роля в улесняването на престъпната дейност, намекна президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на онлайн конференция, като заяви, че криптовалутата дава възможност за „странен бизнес“.

„За тези, които са предположили, че това може да се превърне във валута - ужасно съжалявам, но това е актив и е силно спекулативен актив, който е свързан с някакъв странен бизнес и някаква интересна и напълно осъдителна дейност за пране на пари“, каза Лагард в онлайн събитие, организирано от Ройтерс.

Коментарът по време на разговор, фокусиран основно върху икономическите перспективи на еврозоната, показва, че водещите политици забелязват спекулативна треска, която обхваща пазарите на криптовалута.

Цените на биткойна се увеличиха повече от двойно от ноември и надхвърлиха рекордните 41 000 долара по-рано този месец.

биткойн биткойн

Биткойн предлага на потребителите известна степен на анонимност, което го прави популярно средство за престъпно поведение. Във вторник германската полиция свали, най-големия, според тях, нелегален пазар в света "Darknet", платформа, която около половин милион души използваха за търговия, включително биткойн.

Централните банки, включително ЕЦБ, са все по-фокусирани върху разработването на собствени цифрови валути. Отчасти те са стимулирани от вниманието, което се отделя на криптовалутите и желанието да предложат официална дигитална алтернатива на парите в брой.

Загрижеността относно прането на пари и възможността на финансовите фирми да знаят самоличността на своите клиенти бяха сред основните теми в дебата за криптовалутите. Докато критиците казват, че инструменти като биткойн улесняват незаконния трансфер на средства, защитниците на криптовалутите смятат, че мрежата, известна като блокчейн, позволява по-лесното проследяване на парите и всъщност може да помогне на правоприлагащите органи.

Министерството на финансите на САЩ наскоро предложи банките и другите посредници да проверят самоличността на клиентите за определени трансакции.

Биткойн се търгува с ръст от 3,3% до 34 557,4 долара към 16:56 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 6
kane
преди 3 години
биткойните не са фиатни пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 3 години
така е, не спираш да ми доказваш тезата.... и един ден на някой ще му отече пенсията, щото някой алчен костюмар с празна тиква е повярвал на твоята празна тиква... ще направи дедоввв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
kane
преди 3 години
Тя е мноооого грамотна даже, но така трябва да говори. когато контрола се губи, губи се и силата на монопола на ЦБ."интереса клати феса"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
cherney
преди 3 години
Понци схема е кухата ти глава. През последните 30 дни топ 100 от биткойн адресите са направили покупки за 11 млрд. долара. Това не са граждани, а институции. Но понеже на теб не ти е ясно, ще стоиш отстрани и ще гледаш как този протокол ще направи капитализация от 10 трлн. долара в следващите десет години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Ако трябва да избера между биткойн и цифровите инфлационни валути на ЦБ, които може да изчезнат в нищото само с едно цъкане на мишката избирам биткойн.... Биткойн е по-труден за манипулиране от фиатните тапети, защото след като се стопят "китовете" волатилността ще намалее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 3 години
шокирящо е как си мислиш че ти си по грамотен от нея... даже жената е коректна ине казва цялата истина, а именно че това не е никакъв актив. а чиста понци схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
studioaa
преди 3 години
Лагард обаче забравя спомене, че както и биткойна така и еврото е фиатна валута и също е силно спекулативен актив... Фиатните тапети на Ларард и подобните и са дори по-зле от биткойн и процесът на ограбване на обикновените хора чрез инфлация също е "странен бизнес". Централния банкер постоянно лъже как се бори за "ценова стабилност" или "пълна заетост", но разбира се, това са приказки като тези за Дядо Коледа, само че за големите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
cherney
преди 3 години
Шокиращо е как е възможно шефа на ЕЦБ да е толкова неграмотна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още