IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развива производството на водород в България?

Работим основно за разширяване на съоръженията за производство, каза Драгомир Иванов, управител на Green Innovation

21:40 | 13.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Преди години основни лидери в производството на водород са били САЩ, Япония и Канада, но сега вече в световен мащаб технологията е на еднакво равнище. Ако погледнем по-специално България, няма голяма разлика като цяло в нашето производство в сравнение с други страни. Това заяви Драгомир Иванов, управител на Green Innovation, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Green Innovation ще работи основно за разширяване на съоръженията за производство на водород в България. „Нашата компания се занимава с всички процеси от производство, до съхранението и използването на водород", посочи гостът. И допълни: „Нашите клиентите могат освен да намалят емисиите си, да намалят и разходите си“.

„Основните пазари към момента на местна почва са свързани предимно с производствени процеси, където горивото е ценообразуващ фактор“, посочи Иванов. 

„Към днешна дата в цял свят основният източник за производството на водород са фосилните горива, но стратегията за въглерода на ЕК говори за производство на изцяло „зелен“ водород, като се започне първо от секторите на енергетика и транспорта, а в бъдеще да се изключат изцяло фосилните горива“, заяви Иванов.

Според него ако България работи достатъчно по въпроса, страната може да изгради достатъчно големи мощности, с които да подпомогне енергийния микс за развитието му в бъдеще.

„Основното предизвикателство в световен мащаб е ефективността, с която се произвежда водород, като основната цел е тя да се увеличи“, заяви той и допълни, че друга трудност в момента е транспортирането на водорода, но вече се работи по решения за преодоляването на този проблем.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
бабе , ти опитвала ли си "чаластрене " нявгиш ... щото ако са те коландрили грамотно до некое време , нямаше да работиш кат платен *** , ами щеше да дундуркаш внучета ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Основното предизвикателство в световен мащаб е ефективността, с която се произвежда водород, като основната цел е тя да се намали, заяви той и допълни, че друга трудност в момента е транспортирането на водорода, но вече се работи по решения за преодоляването на този проблем" Абе, прави ли ви впечатление, че човекът искал ДА СЕ НАМАЛИ ефективността?И къде ги намират такива "умници"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
"А на българи?!" ... пробвай с женско , по ще стане , ти с ing5rov само на мъжко чаластрите и затова не върви ... :)))материалът е за водород , редкоземните са друга тема , знам че ти е на сърце , не бери грижа на Европа . на 100% ще се добиват в ЕС необходимите количества до петилетка . чайниците и без пари да ги разнасят все е тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Упс, а урана си не щем ли го?Или нап'раао ш' копаем плутоний даге?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Как се развива производството на водород в България? А на хелий, неон, ксенон, итрий, тербий, итербий, индий, скандий, европий, галий, калифорний... ?А на българи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още