IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около ваксината на Moderna оцвети в зелено повечето европейски индекси

Акциите на Carrefour поскъпнаха с 13,4%, след като стана ясно, че Alimentation Couche-Tard обмисля да придобие френската компания за около 20 млрд. долара

19:36 | 13.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето европейски фондови борси приключиха сесията с повишения, докато инвеститорите наблюдават развитието около коронавирусния фронт и разпространението на ваксините, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 записа ръст от 0,11% до 409,07 пункта.

Германският индекс DAX отчете ръст от 14,65 пункта, или 0,11 на сто, до ниво от 13 939,71 пункта.

Френският показател CAC напредна с 0,21% до 5662,67 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,13 на сто до 6745,52 пункта.

В рамките на днешния ден стана ясно, че ваксината, разработена от Moderna, пристига паралелно в страните от Европейския съюз (ЕС). Ваксината е аналогична с тази на Pfizer и BioNTech по ефективност и безопасност, посочва Томас Мертенс, шеф на германската комисия по ваксините. И двата препарата изискват поставяне на две дози с интервал от 3 до 4 седмици. Препоръките са ваксините на Moderna да се прилагат на лица над 18 години и двете дози да се поставят през интервал от 28 дни.

европейски европейски

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от региона.

Промишленото производство в еврозоната нарасна за седми пореден месец през ноември, подкрепено от ръста в ирландското производство.

Данни на статистическата агенция на ЕС Евростат показват, че производството в държавите с единна валута през ноември е с 2,5% по-високо от октомври и само с 0,6% по-ниско от ноември 2019 г. 

Броят на новозаразените с коронавирус нараства рязко и правителствата наложиха нови ограничения в опит да ограничат новата вълна. Последните случаи доведоха до спад в индустриалното производство във Франция, Италия, Испания и Нидерландия, четири от петте най-големи икономики в еврозоната.

По-рано през деня управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че прогнозата на регулатора за икономически растеж през тази година все още остава валидна въпреки новите ограничения в няколко държави от еврозоната, при условие че тези мерки бъдат отменени до края на март.

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са валидни", каза Лагард в интервю по време на конференцията на Reuters Next. „Нашата прогноза е в сила при продължаващи мерки до края на първото тримесечие“, поясни Лагард.

През миналия месец ЕЦБ прогнозира икономически растеж от 3,9% тази година за блока от 19 държави, които споделят еврото, предполагайки постепенно справяне с пандемията.

При индивидуалните акции книжата на Carrefour поскъпнаха с 13,4 на сто, след като стана ясно, че канадският собственик на оказионната верига Circle K Alimentation Couche-Tard проучва възможността да придобие френската верига магазини за хранителни стоки в сделка за около 20 млрд. долара, която би създала трансатлантически гигант в търговията на дребно.

Акциите на Telefonica поскъпнаха с 9,6 на сто, след като испанският телеком обяви продажба на своите телекомуникационни кули на American Towers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още