IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп стана първият президент с два импийчмънта

Нито един друг вот за импийчмънт не е получавал толкова подкрепа от другата партия

07:49 | 14.01.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Американската Камара на представителите одобри втория импийчмънт на президента Доналд Тръмп, обвинявайки го в подбуждане на насилие заради щурма на Капитолия миналата седмица. 

232-ма конгресмени подкрепиха процедурата, а 197 гласуваха "против". Сред подкрепилите свалянето на президента от власт са и 10 републиканци. 4-ма конгресмени са отказали да гласуват, а 2-ма отсъстваха.

Нито един друг вот за импийчмънт не е получавал толкова подкрепа от другата партия. За сравнение вотът за импийчмънт срещу Бил Клинтън през 1998 г. получава подкрепата на 5-ма демократи.

Камарата повдига едно обвинение срещу държавния глава: подбудителство към бунт - заради речта му пред Белия дом пред 30 хиляди привърженици, след която последва масова атака срещу Конгреса на 6 януари. При нея загинаха петима души. 

Всеки, който се разхождаше из коридорите на Конгреса в деня на импийчмънта, можеше да си представи, че се намира във военна база. Стотици войници от Националната гвардия трябваше да защитават Капитолия, те са навсякъде. Мъжете и жените в камуфлаж обезопасиха входовете, разположиха се на откритите места, някои почиваха на земята след дългата си смяна.

Така седмица след шокиращите сцени от щурма на Капитолия целият свят отново видя – запечатан, блокиран и тежко въоръжен.

Президентството на Тръмп се затваря военния контингент. Защото Доналд Тръмп, който е отказал да служи военна служба, обичаше да се заобикаля с хора в униформа. Датите, на които той почиташе ветерани и военни герои в Белия дом, бяха сред любимите му събития. Той дори изпрати Националната гвардия до мексиканската граница, за да се бори с нелегалните имигранти, припомня в свой анализ Handelsblatt. 

Сега това е част от горчивата ирония на днешния ден на Америка - войниците да защитават Конгреса - не като възпиращ фактор за външния свят, а срещу опасността, която идва от разделената нация.

На този фон новият импийчмънт срещу Тръмп, който беше гласуван в сряда, е единствената правилна последица. Без значение, че президентът все пак ще напуска поста след няколко дни.

Факт е, че в нито един момент той не пое отговорност за последиците от кампанията си срещу американската демокрация. Да се пропусне това би било признание, че в крайна сметка демокрацията не си струва да се защитава.

Демократите имат и друга опорна точка: Няма нужда от продължителни разпити на свидетели, свидетел е обществеността. Тръмп подхранвапе теориите на конспирацията за фалшиви избори доста преди изборния ден през ноември, без никакви доказателства и до днес. Той призова последователите си директно да се съпротивляват и то не по криптирана телефонна линия, а пред света.

Процесът може да бъде използван не само за отстраняването на Тръмп, но и за дисквалификация от заемането на политически пост в бъдеще. Два исторически прецедента, и двата включващи федерални съдии, ясно показват, че Сенатът може изрично да гласува това, като е необходимо само обикновено мнозинство. Пол Кампос, професор по конституционно право в Университета на Колорадо, заяви, че дори Сенатът да не осъди президента, сенаторите могат да проведат второ, отделно гласуване, за да му попречат на бъдещата политическа кариера.

Това би означавало, че демократите, които ще имат мнозинство в Сената, могат да забранят на Тръмп да се кандидатира за президент през 2024 г. Тръмп обаче може да се опита да оспори такова решение в съд. Върховният съд през 1992 г. реши, че няма да поставя под въпрос решенията на Сената относно начина на водене на процедурите за импийчмънт. "Сенатът има голяма свобода да реши как иска да проведе процес", казаа Кампос.

Лидерът на мнозинството в американския Сенат, републиканецът Мич Макконъл, заяви, че неговата камара ще започне процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп едва следващата седмица, Това означава, че процесът ще продължи и през първите дни от мандата на избрания за президент на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс. 

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в разпространено от Белия дом в Туитър видеообръщение, че осъжда насилието от миналата седмица на Капитолия, предадоха агенциите. В него обаче той не спомена и дума за процеса по импийчмънт. 

„Искам да бъде много ясен, недвусмислено осъждам насилието, на което станахме свидетели миналата седмица. Насилието и вандализмът нямат абсолютно никакво място в нашата страна и нямат място и в нашето движение“, заяви все още действащият президент. Тръмп заяви, че участниците в атаката от миналата седмица срещу Конгреса ще бъдат изправени пред правосъдието. Президентът допълни, че приканва всички, които са подкрепили програмата му, да намерят начин да успокоят напрежението и по думите му всеки американец заслужава гласът му да бъде чут по мирен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Евлоги, ако демократите в САЩ са "левица", тя е в кавички. Зад тях, са всички банкстери, ако не си забелязал. Те са техен инструмент и, ако ТОВА е "левица", аз съм индианец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Днескашните американци нямат нищо общо с тия преди 20-30-40г., повечето още мислят, че в Източна Европа, Русия има комунизъм. Повечето не само, че не са напускали САЩ, ами дори не са напускали щата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Ем браво на перчема.Успя да се запише в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Ем браво на перчема.Успя да се запише в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
хихи ... рижият павиан успя да внесе смут в иначе стройните редици на републиканците , консолидира всички крила в демократическата партия , настрои огромна част от бизнес елита на държавата , който по съвместителство е и световен , и намаза лъжица мед на сухара на тролармията ала дядя вова по цял свят . поне ще катализира , освен некотролируемото си пропадане като бизнесмен , и въвеждането на по-строги правила за писане в социалните платформи и форуми , силно се надявам и такива освен свързани с баннване и съдебни и финансови последствия ... тъй че , има и положителни черти пребиваването му в голямата бяла къща ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
тия некролозите са мега зле от Сашевската Компартия, са по тоя начин ше настроят и без тва още повече обществото на разделение и ше има гражданска война. С тва искаха да покажат че който не им играе по свирката "Глей кво ше стане, не мое се кандидатираш и ще разглобим ..." Да ама както на секо действие има противодействие ше изникне още една партия и то на Тръмпистите просто 80 млн. ше отидат там и *** на следващите избори ако не предсрочно ще бъдат шибaнu в аналното отверстие .... За 25тата поправка ще влезе в сила за Байдън защото тоз няма да е адекватен след 2 години съвсем и ще бъде отстранен поради здравословни проблеми .... Може и някои щати като Тексас да искат да излязат от Конфедерацията ама поживем увидем ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Прав си, че в САЩ и Европа политическите спектри са изместени. Още по времето на Студената война, американците смятаха Източна Европа за комунистическа, а Западна Европа за социалистическа. А днес объркването е още по-голямо, хората се замерят с разни политически клишета, които те самите не разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
realista
преди 3 години
Либералния фашизъм в атака срещу Тръмп. Явно им взел страха и се подсигуряват за следващите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Invcom
преди 3 години
Кои са левите в САЩ ? Както каза колегата по-долу там има Републиканци (консерватори, десни) или Демократи (либерали, леви)... това е друго няма. Ако погледнеш програмата на Байдън за преразпределяне на доходите, социалната политика и данъците за богатите, ще видиш че това е една съвсем класическа лява политика. Просто нашенеца отново както споемена колегата фиг.1 е свикнал демократи и десни да са в едно изречение, а в САЩ е обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Invcom
преди 3 години
Защо реши че съм един от тях, просто се опитвам да ти дам идея коя партия къде стои в американския политически спектър. Това че една партия се нарича "либерална" не означава, че е либерална. Точно както и Корейската народно-демократична република не е демократична (уау не го очакваше нали). А за това, че либералите в САЩ са леви лесно можеш да се ориентираш като прочетеш програмата им (в частта данъчно облагане) и методите им за преразпределяне на доходите. По-назад във времето може да видим проекта Обама кеър и т н. Аз не обвинявам никого, че подкрепя или не подкрепя либералната левица в САЩ, всеки си има своите политически убеждения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още