IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом се отказа да вкара Alibaba, Tencent и Baidu в черния списък

Решението за отлагане на плановете за добавяне на китайските технологични гиганти е удар за китайските ястреби в администрацията

11:30 | 14.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се отказа от плановете си за поставяне в черния списък на китайските технологични гиганти Alibaba, Tencent и Baidu, поясняват пред Ройтерс четирима запознати източника. Решението ще представлява кратка отсрочка на топ корпорациите на Пекин на фона на по-широки репресии от страна на Вашингтон.

Въпреки това САЩ планират да продължат през тази седмица с опита да добавят още девет китайски компании в списъка, казва един от запознатите.

Решението за отлагане на плановете за добавяне на китайските технологични гиганти е удар за китайските ястреби в администрацията, които се опитват да закрепят трудното наследство на напускащия Белия дом президент Доналд Тръмп преди приключването на мандата му на 20 януари.

Листнатите в Ню Йорк Alibaba и Baidu и листнатата в Хонконг Tencent бяха сред дузина компании, които бяха разглеждани за включване в списъка на Министерството на отбраната на фирмите, за които се смята, че подкрепят китайските военни, разузнавателни служби и служби за сигурност, твърдят запознати с темата. Инвеститорите имат срок до ноември, за да продадат своите дялове от която и да е фирма от списъка.

Трите фирми имат обща пазарна капитализация от около 1,4 трилиона долара, изчислява Wall Street Journal. Ще бъдат добавени още девет китайски компании, както и над 100 дъщерни дружества на компании, които вече са в списъка, поясняват източниците на вестника.

Допълненията към списъка ще бъдат внесени в Конгреса и публикувани публично през седмицата.

Говорител на Държавния департамент заяви, че запитвания трябва да се отправят към Министерството на отбраната. „Тъй като списъкът не е окончателен, няма да коментираме действия преди вземане на решение“, пояснява служител на Министерството на отбраната. Министерството на финансите не коментира темата пред WSJ.

Американски правителствени служители са се съгласили да изключат трите компании от списъка след среща на висши служители във вторник следобед, твърдят запознати. След преглед на класифицирани материали членовете на Съвета за национална сигурност, Държавния департамент и Пентагона са се съгласили, че компаниите трябва да бъдат класифицирани като свързани с китайски военни, разузнавателни служби и служби за сигурност.

До последния момент мнозина от Държавния департамент и Пентагона са вярвали, че това споразумение дава убедителен аргумент компаниите да бъдат включени в списъка. Но финансовият министър Стивън Манучин не бил съгласен. Без ясен консенсус групата не можела да продължи с добавянето на компаниите в списъка.

Манучин е заявил, че вярва, че включването на такива големи компании ще дестабилизира пазарите и ще създаде икономически последици, казва човек, запознат с дискусиите. Alibaba и Tencent са най-високо оценяваните публични компании в Китай. Министерството на финансите е загрижено за въздействието на капиталовите пазари от разширяването на забраната, което вече разтърси инвеститорите и накара фондовите борси и доставчиците на индекси да премахнат някои компании, а американски инвестиционни банки да делистнат някои деривативни продукти.

Baidu, Alibaba и Tencent, познати инвеститорския жаргон като „BAT“, отдавна са синоним на интернетa в Китай и упражняват нарастващо влияние във втората по големина икономика в света. Те имат силно влияние в популярните глобални борсови индекси и борсово търгувани фондове, които проследяват тези бенчмаркове, а пазарните им стойности се покачват през последните години.

Американските депозитарни разписки на Alibaba, листнати в Ню Йорк, затвориха с ръст от 4,3% в сряда, докато тези на Tencent поскънаха с 2,9%.

Гигантът в електронната търговия Alibaba, който набра 25 милиарда долара в листване на Нюйоркската фондова борса през 2014 г., все още държи рекорда за най-голямото американско първично публично предлагане. Baidu, която управлява популярна китайска търсачка, е листната на Nasdaq от 2005 г. Tencent, която притежава популярното приложение за социални медии WeChat и е най-голямата компания за видеоигри в света, има американски депозитарни разписки, които се търгуват в САЩ.

През последните години държавните служители и много фирми започнаха да разглеждат Китай като по-голям икономически и политически конкурент. Wall Street обаче остава ентусиазиран и инвеститорите продължават да влагат пари в Китай.

Отказът да се забранят компаниите „би било рецепта за това Америка да бъде заложник на китайския успех в увеличаване на инвестиционната си експозиция в американските капиталови пазари“, казва Роджър Робинсън, главен изпълнителен директор на RWR Advisory Group и бивш председател на комисията за преглед на китайско-американската икономика и сигурност в Конгреса.

RWR, консултантска фирма за изследвания и управление на риска, наскоро публикува доклад, в който се твърди, че Китай работи над разработването на военна изчислителна система в облака, като е привлекла Alibaba, Tencent и други, заедно с китайски доставчици на военно оборудване и китайски компании, обвързани с програми за разработване на високотехнологични оръжия.

Списъкът на компаниите с китайски военни връзки на Пентагона привлече вниманието за първи път в средата на ноември 2020 г. По това време президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която забранява на американски индивидуални и институционални инвеститори да купуват акции на „комунистически китайски военни компании“.

Забраните за инвестиции в нови компании от списъка ще влязат в сила след 60 дни, след което инвеститорите разполагат с година, за да продадат своите дялове.

Списъкът беше разширен през декември и досега включва 35 компании. Сред тях са частните компании майки на трите листнати в Китай телекомуникационни оператори, както и най-големият производител на чипове в Китай, както и компании за наблюдение, космическа и корабостроителна дейност.

По-рано този месец Нюйоркската фондова борса делистна американските депозитарни разписки на China Mobile Ltd. , China Telecom Corp. и China Unicom (Хонг Конг) Ltd. , принуждавайки много американски инвеститори да продават своите акции, като някои от тях генерираха загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още