IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола отново поемат нагоре след пауза на ралито*

Данните за вноса на суров петрол от Китай и очакванията за голям стимулиращ пакет от Джо Байдън държат спадовете под контрол

10:12 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола успяха да обърнат посоката и да поемат отново нагоре, след като по-рано днес се понижиха за втори пореден ден. Нарастващите случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб породиха опасения за търсенето, въпреки че намаляването на запасите от суров петрол в САЩ за пета поредна седмица и стабилните данни от Китай ограничиха загубите.

Фючърсите върху сорта Брент повишават цената си с 0,18% до 56,16 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол поскъпват с 0,34% до 53,09 долара.*

„Силното рали на петролния пазар вероятно направи пауза, тъй като по-силният долар и предлагането на бензин компенсираха изпаряващите се запаси на суров петрол в САЩ“, коментира пред Ройтерс Стивън Инес, главен световен пазарен стратег в Axi.

Запасите на суров петрол в САЩ през миналата седмица паднаха повече от очакваното, докато запасите от бензин и дестилат нараснаха. Рафинериите увеличиха добива до най-високото си ниво от август, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация.

Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, отчете най-големия си ежедневен скок на новите случаи на COVID-19 за повече от 10 месеца, след като броят на заразените в североизточната провинция Хейлундзян почти се утрои. Това подчертава растящата заплаха преди празниците в страната за Лунната нова година.

Правителствата в цяла Европа обявиха в сряда по-строги и по-дълги блокади поради бързо разпространяващия се нов щам на коронавируса, открит за първи път във Великобритания, като не се очаква ваксинациите да помогнат особено в следващите два - три месеца.

Производителите на петрол са изправени пред безпрецедентно предизвикателство да балансират търсенето и предлагането, тъй като редица фактори, включително темпото и реакцията на ваксините срещу COVID-19, помрачават перспективите, заяви служител на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Общият внос на суров петрол в Китай нарасна със 7,3% през 2020 г. въпреки шока от пандемията в началото на годината, с рекордни стойности през второто и третото тримесечие, тъй като рафинериите увеличиха капацитета си, а ниските цени насърчиха складирането, показват данните от митниците.

Големият облекчаващ пакет, който новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън трябва да представи по-късно днес, също държи под контрол загубите.

* Информацията е актуална към 09:41 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още