IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Airbnb отменя резервациите във Вашингтон в седмицата на смяна на властта?

Платформата за краткосрочни наеми се опасява, че жилищата ще бъдат използвани от привърженици на Тръмп, склонни към агресия

12:52 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Даръл Фоган оглавява група хора, които излизат да тичат около дома му във Вашингтон от началото на 90-те години на миналия век, но когато поддръжници на Тръмп се появили в квартала му Шоу миналата седмица, за да отседнат в жилища под наем, той за първи път отменил ежедневното сутрешно тичане на групата си, пише Bloomberg.

Фоган, който е чернокож инструктор по плуване от близкия университет „Хауърд“, казва, че чул подвиквания и обиди по свой адрес на улицата, защото носел маска, и се обезпокоил за безопасността на мултикултурната си група. „Казах, че няма да тичам, а моите бегачи отговориха, че също няма да го направят. Казаха, че привържениците на Тръмп са твърде необуздани“, споделя Фоган.

Жители на Вашингтон използваха социалните мрежи, за да изразят възмущението си от хора, носещи дрехи с надпис „Горди момчета“, връщайки се от метежа на 6 януари в Капитолия към жилищата си под наем. След като местни активисти притиснаха Airbnb да предприеме агресивни действия за седмицата на встъпването в длъжност на новия президент, а ФБР предупреди за въоръжени демонстрации в 50 щата и във Вашингтон, Airbnb обяви нова политика в сряда – ще отмени всички резервации в района на Вашингтон през седмицата на встъпването в длъжност на новия президент и ще блокира новите резервации.

Цената на този ход до голяма степен ще бъде поета от Airbnb, а не от отделни собственици на имоти, губещи бизнес. Компанията ще възстанови суми на собствениците, равняващи се на парите, които биха спечелили с отменените резервации.

„Продължаваме работата си, за да се уверим, че членове на групи, разпространяващи омраза, не са част от общността на Airbnb“, съобщи компанията в комюнике. Тя се позова на разузнавателни данни за въоръжени метежници, пътуващи към Вашингтон, както и на призиви на лидерите във Вашингтон, Мериленд и Вирджиния всички американци да избягват американската столица през седмицата на встъпването в длъжност на новия президент и вместо това да празнуват виртуално.

В дните преди съобщението местна активистка кампания призова Airbnb да помогне на собствениците на имоти доброволно да отменят резервациите си през седмицата на встъпването в длъжност на новия президент. Групата Shutdown D.C., която стоеше зад редица мащабни антифашистки протести през миналата година, изпрати на компанията списък с искания във вторник в подкрепа на отмяната на резервациите. Под мотото #DontRentDC групата призовава и хотелите да затворят врати през същия период и да платят на служителите си да останат у дома.

„Хиляди хора пътуваха до Вашингтон в опит за насилствен бунт, при който загинаха петима души“, се казва в писмото на Shutdown D.C. от 12 януари, адресирано до представители на Airbnb. „Много от замесените в атаката хора отседнаха в имоти, обявени в Airbnb, и превърнаха нашите общности в база за насилие. Съседи разказват истории за вандализъм и тормоз в техните квартали в деня на демонстрацията на Тръмп“, допълват авторите.

Оператори на имоти за краткосрочно отдаване под наем като Airbnb отново са подложени на засилено наблюдение в ерата на пандемични партита и туризъм с цел бунт. Напрежението между местните жители и собствениците на имоти за краткосрочен наем или собствениците на имоти с инвестиционна цел датира отпреди настоящата криза със сигурността и Airbnb признава, че недоволни съседи и местни законодатели, които ги представляват, са най-голямото предизвикателство за счетоводния баланс на компанията. Но жителите на Вашингтон бяха особено разгневени, когато видяха как привърженици на Тръмп празнуват по улиците на града след нахлуването в Капитолия и се стигна до въвеждането на полицейски час.

Съобщението на Airbnb е поредната стъпка, която компанията предприема след бунта на 6 януари, за да коригира политиките си. По-рано през седмицата тя публикува „План за безопасност на Капитолия“, обещавайки да разшири и засили съществуващите си правила за безопасност. Airbnb забрани също така на редица хора, които са били арестувани на 6 януари или фигурират в известни групи, всяващи омраза, да използват платформата й.

Силно агресивният подход се случва в момент, когато други технологични платформи предприемат стъпки да укротят речта на омразата и да предотвратят възможността метежници да се организират в платформите им. Twitter замрази за постоянно акаунта на Тръмп, а Apple и Google спряха платформата Parler, популярна сред групите от бели националисти.

Едно от затрудненията при филтрирането на потребители, вярващи в превъзходството на бялата раса, са собствените антидискриминационни политики на Airbnb. Собствениците на имоти не могат да виждат лицата или профилните снимки на хората до потвърждаването на резервацията на госта. Освен това Airbnb има функция Instant Book, която позволява да се правят резервации без преглед или одобрение от домакина.

Airbnb създаде двете функции в отговор на дела за нарушаване на граждански права и проверки, които установиха, че собствениците на имоти имат твърде голяма свобода да използват снимки на гостите, за да решат дали да им отдадат жилището си под наем въз основа на тяхната раса, пол и други лични характеристики.

Това е една от причините адвокатът в областта на гражданските права и околната среда Лесли Фийлдс да подкрепя политиката за бланкетна отмяна на резервации на Airbnb.

„Те няма да кажат на домакините си: Хей, тук съм, за да всявам хаос и да продължа бунта. Някои собственици на имоти може да се страхуват за собствената си безопасност, говорейки с потенциални гости за намеренията им по време на престоя им във Вашингтон“, казва тя.

Фийлдс, която е чернокожа, е усетила натиска върху себе си през последните седмици, тъй като живее до необуздани привърженици на Тръмп в квартала на Капитолийския хълм, който обитава от десетилетия. Тя наблюдавала как демографията на общността й постепенно се променя във времето от предимно чернокож квартал в място, населено предимно от бели. Но Фийлдс казва, че белите й съседи никога не са били толкова проблематични като новите временни бели съседи.

Отдаването на жилища под наем през седмицата на встъпването в длъжност на новия президент може да е голям бизнес. При първото встъпване в длъжност на Барак Обама Craigslist беше наводнена с обяви за жилища под наем, публикувани от жители на Вашингтон, които искаха да избягат от града и да спечелят пари от празните си апартаменти. Това встъпване в длъжност ще е различно.

„За съжаление, ми се иска да не бяхме водили този разговор. Трябва да говорим за настаняването на хората, пристигащи тук от други градове, за да се забавляват – те идват, за да спят на моя диван. Но ние сме лишени от тази възможност и аз негодувам от този факт“, казва Фийлдс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още