IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Електроенергийната система е стабилна и работи нормално

Водните централи са използвали активно високите води на язовирите, отчете енергийният министър пред депутатите

10:50 | 14.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Електроенергийната система на България е стабилна и в нормален режим на работа, отчете енергийният министър Теменужка Петкова пред Народното събрание във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната.

Изслушването беше поискано от депутатите на ГЕРБ Красимир Ципов, Александър Ненков и Александър Иванов. За него освен енергийния министър в Народното събрание бяха извикани още вътрешният министър Христо Терзийски, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Според Теменужка Петкова в усложнената обстановка се реагира адекватно. Вътрешният министър увери, че всички щети ще бъдат компенсирани с отпуснатите средства за преодоляване на кризата. Според него добрата работа на институциите не е допуснала човешки жертви и пострадали.

В своя отчет пред депутатите Петкова съобщи още, че водните централи са поставени във форсиран режим на работата и максимално са използвани водите.

Към днешния ден (14 януари) има 26 населени места с нарушено електроснабдяване. Засегнати са малко над 4 хил. абонати на електроразпределителните дружества. Става въпрос за високопланински територии и се очаква проблемите да бъдат отстранени по-късно днес.

Няма рискове за Маришкия комплекс, добити са достатъчно количества въглища, обясни още енергийният министър.

Газовата инфраструктура също функционира нормално и няма сериозни проблеми с доставката и разпределението на природен газ. При повишаването на нивото на р. Блато превантивно е изключено захранването на една от газоразпределителните станции на "Булгартрансгаз" в Нови Искър, но след това ситуацията се е нормализирала.

Енергийният министър увери, че мрежата е в готовност да покрие очакваното повишено потребление при прогнозите за застудяване в следващите дни. 

Тя коментира още, че цените на енергийната борса у нас са съизмерими с цената, постигната на съседните борсови пазари и не вижда изкривяване на пазара.

Язовирите са пълни, обясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той посочи, че енергийните каскади са изиграли ролята на буфер - поели са високата вълна не са допуснали големи наводнения на населени места. Димитров отчете, че за четири часа е достигната нормата от валежи за четири месеца.Министърът съобщи, че е променен графикът за яз. "Искър" - за да бъде намален малко обемът му, ще бъдат отпуснати още количества за производство на електроенергия.

В язовира има вода за три години и половина, категоричен беше Димитров и допълни, че по-късно през тази година ще бъде направено тестване на главния изпусквател и е уведомена Столична община да бъде почистено трасето.

Екоминистърът отчете, че е осигурена водата за тази година от яз. "Камчия". На 10 километра от водосбора на язовира е яз. "Тича", в който обаче не са постъпили никакви количества вода сега. В този язовир има достатъчно вода за следващите две години, гарантира още той.

По негови данни във всички язовири в страната има достатъчно вода за питейни нужди през тази година - 68,3% от наличния ресурс е запълнен. Енергийните язовири също се управляват много добре - 86,6% от обема им е запълнен, но те по традиция се държат на по-високи нива. Проблемите обаче остават по отношение на водоемите за земеделски нужди - пълни са под 40%.

Димитров обясни, че нанос в средата на реката е завихрял водите и с това е заплашил газопровода между България и Гърция. Този нанос не е бил изчистен навреме, но до кризисна ситуация не се е стигнало, каза още министърът.

По данни на Теменужка Петкова водните централи активно са използвали водите, където се е налагало контролирано изпускане на водните количества. Сред тях са язовирите "Цанков камък", както и яз. "Арда" и "Студен кладенец", при които изпусканите води са надвишили в пъти дебитите на водните централи ("Кърджали" и "Студен кладенец").

В периода 10-13 януари Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е регистрирал четири аварии по 110-киловолтови електропроводи, както и две аварии за 400-киловолтови електропроводи, от които единият е "Петрохан".
Справка в статистиката на ЕСО показва, че в последните дни в отделни периоди водните централи у нас допринасят с почти 20% към производството на електроенергия.

Националната електрическа компания (НЕК) поддържа водни централи с инсталиран капацитет от 2737 мегавата и 33 язовира, посочи още енергийният министър пред Народното събрание. Язовирите на НЕК са едни от най-големите и комплексни в страната. Те са добре поддържани и сигурни, категорична беше тя.

Не се предвижда изграждането на още водни централи. Водата не е възобновяем източник, а изчерпаем ресурс и приоритет е покриването на питейните нужди, а не толкова производството на електроенергия, каза още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Само едно отклонение - яз."Арда" няма - има Хидротехнически комплекс (ХТК) Арда, включващ яз.Кърджали, яз Студен кладенец и яз.Ивайловград.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още