IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: 50% от медиците искат да се ваксинират

Възстановяват се плановите операции и практическото обучение за ученици и студенти, обяви здравният министър

11:07 | 14.01.21 г. 6
<p>
	Костадин Ангелов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

Здравните власти продължават да отчитат положителни тенденции в резултат на въведените по-строги противоепидемични мерки в края на ноември. Според официалните данни за последната седмица излекуваните от COVID-19 са три пъти повече от новозаразените. От следващата седмица се възстановяват плановите операции и практическото обучение за ученици и студенти. Все повече са желаещите медици да се ваксинират, делът им наближава 50%.

Това стана ясно от изказването на здравния министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на коронавируса у нас. 

За седем дни излекуваните в страната са 14 853, а новопотвърдените случаи са 4023. Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 535 при направени 7570 теста. Това означава, че положителните проби са 7% от всички изследвани. С PCR са установени 341 от инфектираните, a 194 - с бърз антигенен тест.

В момента България е на 27-о място по заболеваемост сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. На 6-о място сме на Балканите за 14-дневен период, което е 154 души на 100 хиляди, каза Кунчев. Смъртността е 13,7 на сто и страната ни заема 9-о място в ЕС. В България областите с най-висока заболеваемост са Враца, Варна, Плевен, Русе, Кюстендил.

Наблюдава се ръст на желаещите медици да се ваксинират, делът им наближава 50%, отчете още Костадин Ангелов. И допълни, че същата тенденция се вижда и при учителите. Приблизително половината от лекарите и сестрите, които работят в лечебните заведения, вече искат да се ваксинират. В началото тази цифра беше около 33%, припомни той. 

Колективният имунитет не може да се случи без ваксина, целта ни е да постигнем 70% имунизация на населението в България, подчерта Ангелов.

Министърът на здравеопазването категорично опроверга твърдения, че у нас количествата ваксини няма да стигнат. „Някои се опитват да прокарат идеята, че не сме осигурили достатъчно ваксини за всички български граждани. Това не е вярно”, каза той.

Работи се и по създаването на мобилен сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки ваксиниран да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.

Другата седмица ще бъде издадена заповед за възстановяване на част от практическото обучение за ученици и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с просветния министър.

Възстановява се и плановият прием и операциите в болниците, но при постъпване в болница задължително условие ще е наличието на отрицателен антигенен тест, извършен на място в лечебното заведение, безплатно за пациента.

Костадин Ангелов коментира и случая в Сандански, при който бяха ваксинирани общински съветници и служители на общината. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извършва кадрови промени в него, обясни той, след като потвърди, че има нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ааее май беха към 70се та 80се та толко щеха да бъдат ваксани според оня отвратеняк Кунчев ама нешо такиа кат Мангъра "му сече котка път" кат каза в Ефир че няма се вакса с нещо дет не е тествано дори на мишоци .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
дъртата *** " zelka 007"мое да се ваксинира за безпроблемен път към отвъдното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
мише , на 10 декември бяха около 30% от всички медици и 47% от тези на първа линия , сега са 50% от всички ... :))) ... да разбирам , че искаш някой да ти държи ръката докато те ваксат на другата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
странно що САМО 50%, уж беха повече уж тва уж онова ама лекарите не са гламави и предпочитат да Омрат по-натам ... да дадат път първо на такива кат Зелеф да се ваксат па после ако остане нешо за тех .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
че той се ваксинира първи ... увеличи двойно гинко билобата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
На тоя двойна доза ваксина кога?Да докаже, че всичко е ОК.Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още