IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат конфискация на имущество на бивш шеф на Фонда за лечение на деца

КПКОНПИ внася искове и за отнемане на 20 недвижими имота и 9 моторни превозни средства

13:31 | 14.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На първото си за годината редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е взела решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество за близо 2 млн. лева. Един от исковете е срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров.

Решенията включват и искове за отнемане на 20 недвижими имота и 9 моторни превозни средства на обща стойност 446 хил. лв.

Преди четири години след акция във Фонда за лечение на деца прокуратурата обвини Александров за корупционни и длъжностни престъпления. След дълго разследване в Специализирания съд беше внесен обвинителен акт срещу него и още четирима души. Делото така и не тръгна по същество, но обвиненията послужиха като повод да се активизира Антикорупционната комисия. Днес тя е решила да внесе в ловешкия окръжен съд иск срещу Павел Александров  на стойност 147 хил. лева. Претендира се и един недвижим имот, съобщават от Комисията на Сотир Цацаров. 

Иск на стойност 60 хил. лева е внесен в Окръжния съд в Кюстендил срещу Спас Василев, станал известен като Спас от Кочериново, обвинен, че излъгал седем души, че ще им осигури изгодни самолетни билети.

Останалите искове са в Окръжен съд – Видин - срещу Евтим Стефанов и срещу съучастничката му Десислава Емилова. Искът срещу Стефанов е в общ размер на 466 хил. лв. Комисията претендира и отнемане от него на 2 недвижими имота и 3 автомобила.

Стойността на иска срещу Емилова е 88 хил. лв., като се претендира и отнемане на 1 автомобил.

Стефанов е обвинен от прокуратурата за това, че в периода 2011 – 2013 г., в качеството си на длъжностно лице - изпълнителен директор на Сдружение „Агенция за регионално развитие и бизнес-център – Видин“, е присвоил чужди парични средства на МРРБ и средства от фондове на Европейския съюз, отпуснати за финансиране на трансгранични проекти между България и Румъния и между България и Сърбия. Според обвинението той е съставял неистински официални документи, за да удостовери възникналото право на плащане. Емилова е с обвинение в съучастие за това, че е улеснила действията на Евтим Стефанов, като е използвала неистинските официални документи.

В окръжния съд в Хасково се внасят три искови молби срещу участници в организирана престъпна група, обвинени за изнудване и извършване на финансови сделки без разрешение. Общият размер на исковете е 686 хил. лв., с претенции и за отнемане на 12 недвижими имота и 5 моторни превозни средства.

В съда в Пловдив се внася иск срещу Димо Петров на стойност близо 373 хил. лв., като се претендира още отнемането на 5 недвижими имота и 2 автомобила. Той е обвинен от прокуратурата като съучастник при използване на лица за развратни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ей,тия много са се разработили след Нова година.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още