IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поиска съдействие от ЕК за връщането на 1450 мигранти в Турция

Проверката на гръцките власти са показали, че за тези хора не могат да бъдат приложени принципите за международна защита

13:46 | 14.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция е поискала съдействие от Европейската комисия (ЕК) и граничната служба Форнтекс за връщането на 1450 мигранти в Турция, става ясно от съобщение на сайта на Министерството по миграцията в страната.

Проверката на гръцките власти са показали, че за тези мигранти не могат да бъдат приложени принципите за международна защита. Основната част от тях се намират на о. Лесбос (955 души), допълват още от институцията.

Връщането на мигранти, за които няма индикация, че се нуждаят от защита, е по силата на споразумението, което подписаха ЕС и Турция през 2016 година. Общността се ангажира да плати 6 млрд. евро на Турция, за да бъдат подобрени условията на мигрантите, намиращи се на територията на страната.

През 2020 година обаче Гърция е успяла да върне само 139 мигранти в Турция по силата на това споразумение. От 15 март 2020 година Турция отказва да ги приема заради разпространението на коронавируса.

През последните 10 месеца Гърция ускори процедурата по даване на убежище, създаде протокол по отношение на коронавируса и започна масово тестване за заболяването в лагерите. По тази причина и страната е готова да организира безопасното връщане на мигрантите, за които няма необходимост от международна защита, в Турция.

Атина гарантира, че това ще стане при спазването на международните закони и нужните здравни процедури.

Министърът по миграцията на Гърция Нотис Митаракис коментира във връзка с искането, че властите в страната са увеличили съществено ефективността си при определяне на статута на търсещите убежище в страната и разделянето на икономическите мигранти, които често влизат в Гърция нелегално, от бежанците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още