IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът се завръща при големите щатски банки

Книжата са подпомогнати от оптимизма заради ваксината срещу Covid, ротацията към акции със стойност и програмите за обратно изкупуване

22:12 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeremy Bales/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeremy Bales/Bloomberg

Цените на акциите на големите американски банки вече оставиха кризата зад гърба си. Банковият индекс KBW се повиши с почти 33 процента през четвъртото тримесечие, значително по-бързо от широкия бенчмарк S&P 500. Това сложи край на дългия спад на банковите акции.

Данните за четвъртото тримесечие, които банките ще представят от петък натам, биха могли да вдъхнат допълнително доверие у инвеститорите. Инвестиционни банки като Piper Sandler и KBW издадоха препоръки за закупуване на акции на универсалните банки.

Книжата са подпомогнати от оптимизма, свързан с ваксината срещу Covid, ротацията към акции със стойност и програмите за обратно изкупуване на акции, които вече могат да бъдат възобновени.

Перспективите за финансовите институции са много по-положителни, отколкото преди няколко седмици. „В нито един друг сектор от S&P 500 очакванията за печалба не са се увеличили толкова значително, колкото във финансовия“, посочва Джон Бътърс от анализаторската компания Factset, цитиран от Handelsblatt.

Анализаторите всъщност очакваха спад на печалбите с почти 24%. Сега обаче печалбата на акция може да бъде „само“ с около осем процента под цифрата от предходната година.

Както и през предходните тримесечия финансовите компании се възползват от продължаващия силен бизнес на капиталовия пазар. Обявените сливания и придобивания, измерени в доларови суми, са с 38 процента над предходната година. Обемът на IPO се е увеличил през четвъртото тримесечие с 68%, показват изчисленията на Piper Sandler.

Поради коронакризата през първите няколко месеца на годината имаше изоставане, което сега се изчиства и се отразява добре на резултатите на банките. През четвъртото тримесечие компанията за краткотрайно наемане на имоти Airbnb и услугата за доставки на грана Doordash станаха публични. И двата стартъпа. отпразнуваха дебюта си на борсите с големи ръстове в цените.

Според изчисленията на анализаторите търговският бизнес е бил малко по-слаб от третото тримесечие, но вероятно е нараснал значително в сравнение с предходната година. Четвъртото тримесечие, през което се проведоха и президентските избори в САЩ, беше нестабилно, което увеличи продажбите.

Начинът, по който кредиторите се справят с осигуряването на рисковете, ще бъде проследен също толкова внимателно от анализаторите, колкото и от банковите мениджъри в Европа, където нарастват опасенията от високи кредитни рискове и банкова криза.



Шестте най-големи американски банки JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo заделиха общо 65 млрд. долара резерви за кредитни загуби през първите девет месеца на годината, повечето от тях през второто тримесечие. Брайън Клайнханцл, банков анализатор в KBW, предполага, че през четвъртото тримесечие само малки и средноголеми банки ще трябва да създадат допълнителни резерви за заеми с риск от неизпълнение. Ако големите банки намалят провизиите си за риск, това ще насърчи печалбите.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan, обяви през октомври колко трудно е за банките да намерят адекватно ниво на провизии. Ако икономиката се възстанови според базовия сценарий на банката, JP Morgen би натрупал 10 милиарда долара в резерв. Ако обаче се случи най-лошият възможен сценарий, банката ще трябва да задели допълнителни провизии за загуби по заеми от 20 милиарда долара.

В Citigroup мениджърите също очевидно се подготвят за намаляването на провизиите. Ако икономиката се възстанови бързо, както е планирано, вероятността буферите да бъдат намалени се увеличава, заяви финансовият директор Марк Мейсън по време на банкова конференция в началото на декември.

Анализаторите очакват допълнителни резерви от 6,5 милиарда долара за целия бранш в САЩ. Клайнханцл вярва, че най-лошото е зад гърба ни, но все още има много несигурност относно това как ще се развие кредитният цикъл. Освен това ходът на пандемията може да се промени отново.

Нови програми за обратно изкупуване

Независимо от това банките стартират нови програми за обратно изкупуване. След стрес тестовете Федералният резерв на САЩ (Фед) даде на банките зелена светлина да започнат да изплащат дивиденти отново - от първото тримесечие и да изкупуват обратно акции. Анализаторите изчисляват, че шестте големи банки в страната могат да изкупят обратно акции на обща стойност 10 млрд. долара до края на март. Лидерът в индустрията JP Morgan се насочва към обратно изкупуване в размер на 3,2 милиарда долара, показват изчисленията на анализаторите.

Първоначално банките на Wall Street доброволно спряха обратното изкупуване на акциите си, за да бъдат по-добре подготвени за финансовите последици от пандемията. След това през юни Фед официално разпореди програмите за обратно изкупуване да бъдат прекратени до края на годината.

Програмите през първото тримесечие са ограничени. Сумата на дивидентите и покупките на акции не трябва да бъде по-голяма от средната тримесечна печалба от предходната година. Експертите в бранша предполагат, че банките до голяма степен ще изчерпят тази възможност.

Piper Sandler счита, че лидерите в индустрията в САЩ JP Morgan, Bank of America, Citi и Goldman Sachs в частност са в добра позиция през следващите месеци и посочва добрата комбинация от бизнес области. „Кредиторите са по-малко зависими от нетния лихвен доход и са в добра позиция да се възползват от икономическото възстановяване“, смята Джеф Харт от Piper Sandler.

Бъдещият американски президент Джо Байдън, чийто мандат започва на 20 януари, обяви допълнителни стимулиращи пакети, които преди всичко трябва да подкрепят потребителите и средните компании. В крайна сметка това също би било от полза за банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още