IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

World Gold Council очаква ръст на търсенето на злато

Стратегическите инвестиции започват да преобладават за сметка на скекулативните краткосрочни залози

21:42 | 14.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Продължаващото високо търсене от страна на инвеститорите и зараждащата се бижутерска индустрия може да подхранват търсенето на злато през новата година. Това предполага Световният съвет по златото (WGC) в пазарно проучване, публикувано в четвъртък.

Притесненията за увеличаването на държавните дългове и по-високите темпове на инфлация вероятно ще осигурят продължаване на силния приток в индексни фондове, обезпечени със злато. Фондовете, в които доставчиците депозират определено количество злато за всяка продадена единица, вече бяха причина за покачването на цените на златото и през миналата година. 

Само през 2020 г. количеството злато, управлявано от доставчици на индексни фондове, се е увеличило с 860 тона до над 3600 тона, показват данни на WGC. Заедно доставчиците на индексни фондове сега са вторият по важност играч на пазара на злато след Федералния резерв на САЩ и преди Бундесбанк (германската централна банка).

Според експертите на WGC  бумът на фондовете за златни индекси предполага, че много инвеститори са инвестирали стратегически, т.е. в дългосрочен план, в злато. Значението на спекулативните залози на фючърсните пазари за търсенето на злато обаче е намаляло.

Сигналите от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка за поддържане на ниски лихвени проценти още дълго време, както и за толериране на инфлацията над два процента, ще поддържат на високо ниво търсенето на благородни метали от страна на стратегически инвеститори.

Риск от повишаване на лихвените проценти

Цената на златото традиционно е силно свързана с реалните лихвени проценти, т.е.номиналния лихвен процент минус инфлацията на важни финансови пазари като САЩ. Ниските или дори отрицателни реални лихвени проценти, каквито в момента преобладават в САЩ, означават, че златото е привлекателно като клас активи в сравнение с държавните облигации. Тъй като златото не генерира никакви лихви, то се смята от много инвеститори за защита срещу инфлацията.

Повишаването на лихвените проценти по американските държавни облигации обаче може да се превърне в проблем за цената на златото, ако инфлационните очаквания също не се повишат и по този начин да заддържат реалните лихвени проценти на ниски нива. Съвсем наскоро поскъпването на десетгодишните държавни облигации на САЩ и по-силният долар задържаха цената на златото "под контрол" и под 1900 долара за унция, пише Карстен Фрич, експерт по стоковите пазари в Commerzbank.

Централните банки също вероятно ще се върнат към купувачите през 2021 г., очакват експертите на WGC. През 2020 г. централните банки са продали почти толкова злато, колкото са купили. Например в рамките на коронакризата Турция хвърли на пазара големи количества благороден метал. За следващата година Световният съвет по златото очаква търсенето на злато от страна на централните банки да надвиши леко предлагането от тяхна страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Е какво да каже световния съвет ще се вдига естествено :)Моите прогнози е ,че ще пада дългосрочно и очаквам цени между 1300-1400 евро унция в края на годината. Инвеститорите ще пренасочват още пари във фирми които носят по голям риск и доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още