IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 хил. души

Справяме се с пандемията по-добре от очакваното, заболеваемостта е снижена над 60%, коментира председателят на НОЩ

10:11 | 15.01.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България очаква до 2-3 месеца да започне масовата ваксинация, а до април да има вече 100 хиляди ваксинирани.

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 хиляди души, но ако е утвърдена ваксината на AstraZeneca“, каза по БНТ председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски.

Първата пратка от AstraZeneca би трябвало да бъде от 250 000 дози.

Във връзка с коментара на Тодор Кантарджиев, че ефикасността на AstraZeneca е по-ниска, а ние ще получим най-голямо количество именно от тази ваксина, Мутафчийски посочи, че тази ваксина е евтина и лесно се съхранява, а ефикасност от над 80% не е никак малка. Той припомни, че грипната ваксина има ефикасност малко над 50%, а успеваемост от 90 и над 90% е изключително рядко срещана. 

Генерал Мутафчийски обясни, че по-предвидима е ситуацията с ваксината на BioNTech/Pfizer, защото дозите са минимум 60 хиляди до средата на февруари. Препаратът на Moderna, по думите му, горе-долу ще върви в този порядък, въпреки че началото е още плахо. Дозите, които пристигнаха от нея, са 2400, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди, обясни ген. Мутафчийски. Най-много ваксини ще имаме в средата на лятото.

Според него много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че то е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

Мутафчийски отхвърли спекулациите, че България е ощетена в процеса на разпределение на ваксините в Европейския съюз. "Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1,55%", подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините, уточни ген. Мутафчийски.

По думите му доверието към ваксините срещу коронавируса нараства. Ваксинираните медици във ВМА до момента са 460.

Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за Covid болни, каза още ген. Мутафчийски.

Той коментира, че на този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средна заболяемост на 100 хиляди население, дори е четири пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 хиляди души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

В момента лекарите дишат с малко по-свободни гърди, но трябва да останем бдителни заради разпространението на новия щам на COVID-19, предупреди генералът.

И посочи като примери какво се случва и какви мерки се вземат във Великобритания, Чехия, Белгия и Германия.

„Предвиждаме затваряне във всеки един момент, макар и да не мислим за пълно затваряне. Целта ще бъде да се даде отново глътка въздух за болниците и лекарите. Не претендираме за изчерпателност на мерките, а за мерки за местата, където е най-опасно", посочи Мутафчийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Исках да намекна, че самата ваксинация у нас е излишно протяжна. Превърнаха я в цял ритуал, от поне 20 минути на човек. Ако и в турция е така предста ви си колко пункта трябва да са имали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Рашките не могат да продават защото тяхната ваксина е скъпа. Същата векторна ваксина се предлага от Астра за 1.7 евро. Разликата е само в това, че тази на Астра е на озновата на маймунски аденовирус, а спутник на човешки аденовирус. Българите обаче са компетентни колкото журналиста Виктор Николаев, който в национален ефир два пъти повтори как това маймунски вирус не му звучи добре. Без да съм медик подозитам, че Астра използват такъв, зашото даже и да не е омаломошен или накъсан достатъчно не може да предизвика заболяване у човека. Ама то пък за рашките, какво ли значи човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
те са 10 пъти повече от нас и там май не е много доброволно ... а е наред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
Johnson & Johnson подават заявление за одобрение в ЕС и те до месец . обобщават в момента резултатите . вероятно ще го имат към април , началото на май . руснаците си подготвят и те документитацията за подаване в ЕС , вероятно до средата на годината ще са ги подали . са тънката част е , че да е одобрена за ползване една ваксина трябва да се произвежда в ЕС ... :))) ... та рашките ще се гърчат малко , ама ще клекнат ако искат да продават на общият пазар ...дано го направят и за другите лекарства постепенно ... и разни китайци и индийци да се оправят със самозадоволяване ... даже да започнат да го прилагат и за вносните стоки от трети страни в разни проценти ... да видят чайници и корейци кон боб яде ли с техните търговски практики ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Генерале, турция ваксинира 100 000 души за един ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
браво, значи някъде към седмото правителство на мутрата ще привършим.. магистралата ще стане по бърже..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още